Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 1500 de incendii și…

Peste 1500 de incendii și 2300 de accidente, soldate cu sute de decese, au avut loc în R. Moldova în 2019

În anul 2019, în R. Moldova s-au produs 1524 de incendii, care s-au soldat cu 216 decese, iar 232 persoane au murit și mii de oameni au suferit traumatisme în 2307 de accidente rutiere. Informațiile au fost prezentate marți, 24 decembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Guvern.

Potrivit raportorilor, cele mai frecvente cauze ale producerii incendiilor sunt erorile admise în construcția și exploatarea sobelor și în montarea și exploatarea centralelor termice, iar cele mai multe accidente rutiere au avut loc din cauza vitezei excesive, neacordării priorității și șofatului în stare de ebrietate.

La ședință au participat și reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) și SA „Moldovagaz”.

Conform unui comunicat emis de Executiv, responsabilii de la IGSU, MEI și Moldovagaz au menționat necesitatea actualizării cadrului legal național, care să includă mai multe modificări, inclusiv restricționarea folosirii centralelor termice autonome în blocurile de locuit.

În cadrul ședinței Comisiei a fost discutat subiectul alocării mijloacelor financiare. Astfel, Comisia a decis alocarea a 115 mii de lei pentru reconstrucția locuinței arse în satul Nișcani, Călărași; alocarea a 140,3 mii lei Consiliului raional Nisporeni pentru crearea și menținerea filtrelor sanitare menite să combată virusul de pesta porcină; alocarea a 186,4 mii lei pentru reparația acoperișului căminului cultural din satul Larga, care a fost distrus în urma vântului puternic în vara anului curent.