Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Persoanele care vin din Ucraina…

Persoanele care vin din Ucraina trebuie să dețină certificate sanitare veterinare pentru animalele de companie care le însoțesc. CSE a anulat excepția aplicată la începutul războiului

Sursa: Miloš Bičanski/We Animals Media

Intrarea în R. Moldova a animalelor de companie care însoțesc persoanele sosite din Ucraina, a căror stăpâni nu dețin certificate sanitare veterinare sau pașapoarte pentru animalele de companie, prevăzute în hotărârea Guvernului pentru aprobarea unor norme sanitar-veterinare privind mişcarea necomercială a animalelor de companie, nu va mai fi admisă, din 1 decembrie.

Decizia a fost luată miercuri, 22 noiembrie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Membrii CSE au dispus abrogarea unui punct din dispoziția CSE din 25 februarie 2022, care prevedea derogări de la lege.

În plus, prevederile pct. 8 și 9 din CSE a R. Moldova nr. 6/2022 se abrogă. Totuși, procesele judiciare privind luarea în custodie publică a străinului sau prelungirea acestei măsuri, aflate in curs de desfășurare la data adoptării dispoziției se vor examina în continuare potrivit regulilor derogatorii prevăzute în dispoziția anterioară.

Anterior, CSE a decis că, prin derogare de la prevederile din Codul administrativ al Republicii Moldova , solicitările Biroului migraţie şi azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne referitoare la luarea în custodie publică a străinului sau prelungirea acestei măsuri vor fi examinate de instanțele de judecată potrivit procedurii de contencios administrativ, ținându-se cont de prevederile speciale ale Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova.

Totodată, atunci se stabilise că prelungirea duratei de luare în custodie publică a străinilor se dispune de instanța de judecată, în a cărei rază de competență se află Centrul de plasament temporar al străinilor.