Principală  —  IMPORTANTE   —   Persoanele asigurate, diagnosticate cu psoriazis…

Persoanele asigurate, diagnosticate cu psoriazis și lupus eritematos sistemic, vor beneficia, în premieră, de medicamente compensate

Foto: MSMPS

Persoanele asigurate, diagnosticate cu psoriazis și lupus eritematos sistemic, vor beneficia, în premieră, de medicamente compensate pentru tratament în condiţii de ambulatoriu. Decizia de extindere a listei medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate, iar modificările vor intra în vigoare pe 1 august curent, anunță Ministerul Sănătății.

Astfel, pentru persoanele cu psoriazis vor fi compensate cinci denumiri comune internaționale (DCI) de medicamente. În tratamentul de durată va fi prescris unguentul betamethasoni dipropionas + acidum salicylicum, compensat în proporție de 80%. De asemenea, conform autorităților din sănătate, vor fi extinse indicațiile la patru DCI din listă pentru tratamentul episodic în condiții de ambulatoriu al psoriazisului. Respectiv, natrii chloridum, pentoxifilinum, diclofenacum, nimesulidum vor fi parțial compensate și persoanele vor beneficia de cel puţin un preparat gratuit ce revine denumirii comune internaţionale.

„Adulții care au maladia reumatologică autoimună lupus eritimatos sistemic vor beneficia, de asemenea, de tratament episodic în condiții de ambulatoriu, fiind extinse, în acest scop, indicațiile pentru trei DCI din grupa antiinflamatoarelor nesterioidene. Astfel, meloxicamum, diclofenacum, nimesulidum vor fi compensate parțial, iar o denumire comercială de preparat ce revine denumirii comune internaţionale va fi gratuită.

Lista medicamentelor compensate a fost completată inclusiv cu preparate noi pentru tratamentul de durată al glaucomului. Astfel, persoanele cu glaucom vor beneficia de trei denumiri comune internaționale de picături oftalmice integral compensate: dorzolamidum 20 mg/ml, pilocarpinum 10mg/ml, timololum+ latanoprostum 0,05 mg/5mg/ml”, se spune într-un comunicat al ministerului.

La fel, din 1 august, adulții și copiii care primesc îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu vor avea acces gratuit la încă un medicament – ibuprofenum.

Consiliul pentru medicamente compensate a decis și extinderea indicațiilor pentru medicamentele lercanidipinum și dapagliflozinum. Primul preparat va putea fi prescris pentru maladiile cardiovasculare, iar al doilea – tuturor pacienților cu diabet zaharat.

De asemenea, urmează a fi recalculate sumele fixe compensate pentru toate medicamentele parțial compensate din fondurile AOAM. Aceasta va contribui la majorarea sumei compensate de asigurarea medicală, în cazul a 115 DCI, și la micșorarea plății din partea pacienților.

Cheltuielile anuale planificate pentru compensarea medicamentelor noi se estimează la circa 35 de milioane de lei.