Principală  —  Ştiri  —  Social   —   OMS: Nevaccinarea și poluarea aerului…

OMS: Nevaccinarea și poluarea aerului printre primele zece amenințări la adresa sănătății globale în 2019

Rata scăzută de vaccinare și poluarea aerului se numără printre primele zece amenințări la adresa sănătății globale în 2019, într-o listă lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în această săptămână. 

„Reticența sau refuzul de vaccinare, în pofida disponibilității vaccinurilor – amenință să inverseze progresele înregistrate în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccin”, a avertizat organizația.

„Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de evitare a bolii – în prezent previne 2-3 milioane de decese pe an și încă 1,5 milioane ar putea fi evitate dacă s-ar îmbunătăți acoperirea globală a vaccinărilor „, se menționează în raport.

Un sondaj din 2018 a constatat că Bulgaria, Letonia și Franța sunt țările din Uniunea Europeană cu cei mai mulți sceptici cu privire la vacinare. Încrederea în vaccinuri a scăzut în unele parți ale Europei din cauza grupurilor anti-vaccin care au obținut tracțiune în sfera politica, arată raportul.

Bolile care pot fi prevenite prin intermediul vaccinării, precum rujeola, a revenit din cauza ratei scăzute de vaccinare în rândul copiilor. Numai în primele șase luni ale anului 2018 s-au înregistrat peste 41 de mii de infectări în Europa, mai mult decât în oricare perioadă de 12 luni din ultimul deceniu.

Schimbările climatice și poluarea aerului

Poluarea aerului este considerată de către OMS „cel mai mare risc pentru sănătate”, deoarece nouă din zece persoane respiră zilnic aerul poluat.

Aerul poluat poate „deteriora plămânii, inima și creierul” și „ucide 7 milioane de oameni prematur în fiecare an de cancer, accidente vasculare cerebrale, boli cardiace și pulmonare”, a precizat OMS.

Conform organizației, poluarea aerului este în primul rând cauzată de prezența combustibililor fosili, care, de asemenea, influențează și schimbarea climei, ceea ce pune în pericol sănătatea oamenilor în mai multe moduri.

În perioada anilor 2030-2050, OMS declară că schimbările climatice ar putea provoca până la 250.000 de decese pe an din cauza malnutriției, a malariei, a diareei și a stresului la caldură.

Alte amenințări semnalate de OMS sunt: diabetul, cancerul și bolile de inimă, epidemiile mondiale de gripă, mediile fragile și vulnerabile, rezistența patogenilor la medicamente, Ebola, asistența medicală primară slabă, Febra Denga și HIV.

OMS spune că unul dintre obiectivele organizației în anul 2019 este creșterea numărului de vaccinări anti-HPV, pentru a diminua cazurile de cancer cervical.

Citiți și:

Sănătatea copiilor: argumente Pro şi Contra vaccin

Vaccinare vs nevaccinare: Efecte, consecinţe, responsabilitate