Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Oleg Pruteanu, alias „Borman”, în…

Oleg Pruteanu, alias „Borman”, în arest pentru încă 30 de zile

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că, la 15 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor și a prelungit măsura de arest preventiv în privința învinuitului Oleg Pruteanu, alias „Borman”, pentru un termen de 30 de zile.

În comunicatul emis de PCCOCS mai este menționat că el este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de comercializare a drogurilor și contrabandă cu stupefiante.

La 25 septembrie, PCCOCS anunța despre faptul că a preluat urmărirea penală de la autoritățile Federației Ruse cazul lui Oleg Pruteanu, alias „Borman”, cunoscut ca lider al unei organizații criminale transnaționale.

La 23 septembrie, el a fost arestat pe un termen de 25 de zile.

La 20 septembrie curent, ziua în care Oleg Pruteanu a fost eliberat din arest și reținut din nou într-un alt dosar, Ala Raevschi, avocata și soacra acestuia, a declarat pentru o jurnalistă de la posturile TV deținute de Vladimir Plahotniuc că ginerele său ar fi fost reținut pentru că asupra lui s-ar face presiuni de a face declarații împotriva fostului deputat și lider al Partidului Democrat din Moldova. Și Pruteanu, în cele câteva minute de libertate, le-a spus jurnaliștilor că i se cere să dea depoziții împotriva cuiva, dar fără a oferi nume. „Am fost ameninţat că voi fi lichidat. Va fi arestată şi soţia, şi familia, dacă voi da nume la prezent”, le-a spus acesta jurnaliștilor. Cazul a luat amploare după ce Ala Raevschi a susținut o conferință de presă în care a acuzat organele de drept că ar fi fabricat dosarele penale pe numele lui Oleg Pruteanu. Totodată, aceasta a menționat că noul dosar penal în care este vizat ginerele său ar avea la bază învinuiri care deja i-au fost aduse acestuia în alte dosare penale. La rândul său, PCCOCS a menționat că acuzațiile ar fi nefondate.

Lilian Bacalîm, procurorul din cadrul PCCOCS care a gestionat inițial noul dosar penal în care este vizat Oleg Pruteanu, a declarat anterior pentru ZdG că acuzațiile aduse procurorilor nu ar corespunde realității. Acesta susține că dosarul pe numele lui Pruteanu a fost deschis în Federația Rusă, iar organele de drept de acolo gestionează o cauză penală care vizează persoane din mai multe țări.

„Este o operațiune internațională, denumită „Pirineiskii Izlom”. În acea operațiune intră polițiști din Portugalia, Spania, Federația Rusă și probabil acum vor adera și din alte țări din Uniunea Europeană, țări prin care au trecut drogurile. Acestea veneau din Maroc, pe cale navală până în Spania, de unde le împachetau spre Federația Rusă. Cea mai mare parte din aceste droguri sunt procurate și expediate în Federația Rusă de către organizația criminală a lui „Borman”. E o informație venită la noi din Federația Rusă. Din dosarul penal mare gestionat de ruși, ei l-au anunțat în căutare pe Oleg Pruteanu. Pentru că el era arestat în R. Moldova, iar conform Constituției, țara noastră nu-și extrădează cetățenii, Federația Rusă a disjuns din dosarul principal dosarul în privința lui Pruteanu și l-a expediat în R. Moldova, pentru ca să fie anchetat aici. După ce au fost primite acele materiale, peste 100 de volume, procurorul general, prin ordonanță, a dispus preluarea urmăririi penale. Respectiv, în septembrie, el a fost reținut și arestat în baza probelor din dosarele de pe teritoriul Federației Ruse”, a precizat Bacalîm.