Principală  —  IMPORTANTE   —   Noi condiții pentru obținerea permisului…

Noi condiții pentru obținerea permisului de conducere: se exclude subproba „poligon” pentru categoria B și se reduce numărul de documente care trebuie prezentate pe suport de hârtie

Din 10 mai 2022, intră în vigoare noua metodologie de organizare a examinării în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), pentru candidații la obținerea permisului de conducere din categoria B, exercițiile din subproba „poligon” vor fi efectuate în condiții de traseu. Proba practică trafic va include și elementele subprobei poligon și nu va dura mai mult de 25 de minute.

Candidații din categoria B vor avea de executat în cadrul probei trafic una din următoarele manevre speciale: menținerea benzii la deplasarea în marșarier pe o distanță de circa 20 m; întoarcerea vehiculului în sens opus, folosind mersul înainte şi înapoi; încadrarea vehiculului în limitele spațiului de parcare.

Potrivit ASP, candidaţii care până la 08 mai 2022 au susţinut subproba poligon și dețin rezultatul „Admis” nu vor exercita manevrele speciale de conducere.

  • Desfășurarea probelor practice pentru celelalte categorii

Candidații de obținere a permisului de conducere categoria A şi subcategoriile AM, A1, A2 şi B1 vor susține proba practică pe teren special amenajat: Durata probei practice – minim 15 minute.

Candidații de obținere a permisului de conducere din categoriile/subcategoriile BE, C1, C1E, C, CE vor susține proba practică pe traseu, în condiții reale de trafic, cu testarea aptitudinilor de a exercita parcarea în siguranță pentru încărcare/descărcare la o rampă/platformă de încărcare sau la o instalație similară (1 tentativă).

Candidații de obținere a permisului de conducere din categoriile/subcategoriile D, D1, D1E la proba trafic vor avea de susținut următoarea manevră de conducere:pornirea/oprirea în siguranță pentru urcarea/coborârea pasagerilor în/din autobuz (1 tentativă) – durata probei practice – minim 45 de minute.

  • Reducerea numărului de documente pe care cetățenii trebuie să le prezinte pe suport de hârtie, atunci când vin să susțină examenele de calificare auto

Utilizând sistemele informaționale ale autorităților de resort, Agenția Servicii Publice va putea verifica de sine stătător datele despre solicitant. Astfel, cetățenii vor veni la examenele de calificare auto doar cu buletinele de identitate, fără a fi nevoie să prezinte alte acte.

Candidaţii, care au obținut cazierul contravențional, adeverința medicală și actul de studii până la 08 mai 2022, vor prezenta actele pe suport de hârtie.

  • Perspectiva de recunoaștere a permiselor de conducere eliberate în R. Moldova de către alte țări

Potrivit ASP, modificările operate în procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce și alinierea acestora la standardele europene va face posibilă semnarea acordurilor de conversiune a permiselor de conducere moldovenești dintre R. Moldova și alte state.

„Prevederile acordurilor de conversiune și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere vor oferi cetățenilor R. Moldova, stabiliți permanent sau provizoriu în alte țări, un șir de beneficii cum ar fi: scutirea de școlarizare și examinare suplimentară la conversiunea permiselor de conducere, libera circulație în traficul internațional, inclusiv, prin facilitarea încheierii contractelor de muncă”, anunță ASP.

  • Sporirea capacităților de examinare și reducerea rândului

Datorită implementării modificărilor operate în procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce, Agenția Servicii Publice estimează că perioada de așteptare se va micșora. La moment, timpul de așteptare în baza programării prealabile este de circa 20 de zile.

Noua metodologie de organizare şi desfăşurare a examinării în vederea obţinerii dreptului de a conduce vehicule a fost elaborată de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării în colaborare cu Agenţia Servicii Publice și Ministerul Afacerilor Interne. Aplicarea noii metodologii va permite alinierea legislației naționale la prevederile Directivei (UE) 2006/126/CE a Parlamentului European privind permisele de conducere.