Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Niṣte „paste” răsfierte ṣi o…

„Niṣte „paste” răsfierte ṣi o „pârjoală” din copite ṣi mațe”. În timp ce pacienții se plâng pe „mâncarea oribilă” din spitale, autoritățile din sănătate se acuză reciproc

Alimentația de proastă calitate în spitalele municipale, dar și din republică, a devenit subiect viral pe rețelele de socializare, după ce, o mamă a reacționat la mesajele de felicitare ale autorităților în contextul sărbătorii internaționale a femeii. „Voi crede în sinceritatea felicitărilor voastre de optmart, stimate autorități, când veți servi măcar în maternități mese normale”, se arată în mesaj. 

Autoritățile din Sănătate au declarat că s-au autosesizat pe acest caz și vor demara anchete interne referitoare la alimentația din spitalele municipale și republicane.

În timp ce, pe rețelele de socializare, părerile despre calitatea și cantitatea alimentației în spitale s-au împărțit de la „bine” la „foarte rău”, autoritățile din sănătate, în persoana ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, și a șefului Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Boris Gîlca, și-au făcut acuzații reciproce referitor la situația creată în instituțiile medicale municipale și republicane.

Irina Perciun: Probabil vom urmări cum nu se schimbă nimic

Irina Perciun, autoarea mesajului care a generat valul de reacții cu referire la alimentația din maternitate, ne-a declarat că a fost internată în Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” timp de o lună și trei zile și că în această perioadă s-a alimentat cu mâncarea adusă de acasă de către soț.

Nu am depus o plângere, deoarece nu cred în această modalitate de rezolvare a unei probleme. Atât timp cât oamenii consideră că este normal să servești femeile cu așa produse, de ce trebuie să te aștepți și că ar avea o atitudine diferită când vei face o plângere.

În aceste situații trebuie de lucrat cu opinia publică, deoarece doar cu presiunea publicului poate fi schimbat ceva.

Nu știu dacă se va schimba ceva. Probabil vom urmări cum nu se schimbă nimic. Nu am făcut această postare atunci când eram spitalizată, deși foarte mult îmi doream acest lucru. Mi-era frică că acest lucru s-ar fi răsfrânt asupra mea”, a declarat emoționată Irina.

Irina Perciun ne-a spus că directoarea interimară a SCP „Gheorghe Paladi” a sunat-o, dar discuția nu a avut loc deoarece Irina era ocupată cu copilul. Irina a ținut să menționeze că nu acuză persoanele din instituție, dar că „acuză sistemul”.

Reacții și păreri despre alimentația în spitale:

Reacția SCM „Gheorghe Paladi”: Pe adresa instituției nu a fost înregistrată nici o plângere referitor la alimentație

„IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, s-a autosesizat referitor la informația relatată de către Irina Perciun pe rețelele de socializare. Se constată că informația publicată nu corespunde adevărului, fiind făcută public după două luni de la externarea Irinei Perciun din spital. Pe adresa instituției nu a fost înregistrată nici o plângere referitor la alimentație.

Alimentația pacienților se efectuează în conformitate cu ordinul MS și se ține cont de recomandările medicilor curanți. Pînă la Anul Nou, meniul pentru pacient constituia 45 lei/zi, iar din ianuarie 2023 – 49 lei/zi”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Tatiana Onofrei, purtătoarea de cuvânt a SCM „Gheorghe Paladi”.

Ala Nemerenco: Este inadmisibilă o așa alimentare într-o maternitate

„Comunic că ne-am sesizat și vom iniția verificări. Dle Primar general, vă rog să vă implicați în cazul relatat deoarece instituția este subordonată orașului. Este inadmisibilă o așa alimentare într-o maternitate! Și mai puneți la muncă Direcția Generală Asistență Medicală și Socială (DGAMS) că se ocupă cu ce dorește numai nu cu ce trebuie”, se arată în mesajul ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, postat pe pagina sa de Facebook.

Boris Gîlca: Admitem că nu este alimentarea cea mai bună

Contactat de Ziarul de Gardă, șeful DGAMS, Boris Gîlca a declarat că problema, pe de o parte este în insuficiența de fonduri alocate și direcționate de către Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) instituțiilor medicale, iar pe de altă parte, are legătură cu managementul instituțional, acuzând Ministerul Sănătății că tergiversează organizarea concursului pentru suplinirea funcției de director a Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

„Este un caz regretabil. Adevărul este undeva la mijloc. Noi ne-am autosesizat pe caz. Imediat vom avea o ședință cu referire la calitatea alimentării la SCM „Gheorghe Paladi”. Așteptăm un raport cu explicații de la directorul interimar Luminița Mihalcean. Plângeri pentru alimentarea pacienților la SCM „Gheorghe Paladi” au existat și în perioada administrației anterioare a spitalului.

Finanțarea alimentării vine din fondurile CNAM. Toți directorii de spitale se plâng de insuficiența acestor costuri, a resurselor contractate de către CNAM, inclusiv pentru alimentația pacienților. Admitem că nu este alimentarea cea mai bună, nici la SCM „Gheorghe Paladi”, nici la alte spitale.

Depinde și de experiența managerială. La SCM „Gheorghe Paladi” este un director interimar, după ce în luna octombrie a fost demis fostul director. Noi am informat ministerul că postul de director este vacant și am rugat să fie organizat concursul pentru ocuparea funcției vacante de director, dar Ministerul Sănătății tergiversează organizarea concursului. Problema este în insuficiența de fonduri și de managementul instituțional”, a conchis Boris Gîlca.

Ministerul Sănătății: Va fi inițiată o comisie care va efectua un control riguros în instituțiile medicale, cu privire la alimentație

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, „organizarea alimentaţiei pacienţilor în instituţiile medico-sanitare spitaliceşti din R. Moldova, dar și coordonarea activităţilor de organizare şi control a alimentaţiei se efectuează de către fiecare conducător al instituţiei medico-sanitare”.

„Din partea MS va fi inițiată o comisie care va efectua un control riguros în instituțiile medicale, cu privire la alimentație.

Responsabili pentru organizarea, indicarea corectă şi utilizarea diferenţiată a alimentaţiei pacienţilor în baza celor circa 15 diete standard în instituţiile medicale sunt medicii dieteticieni şi medicii curanți din cadrul instituțiilor”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Elena Mudrîi, șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media a MS.

Vedeți mai jos: Regulamentul de organizare a alimentaţiei pacienţilor în instituţiile medico-sanitare spitaliceşti

Regulamentul de organizare a alimentaţiei pacienţilor în instituţiile medicosanitare spitaliceşti by Irina Ursu on Scribd

CNAM: CNAM şi-a onorat integral toate obligaţiile financiare faţă de această instituție medicală

La solicitarea ZdG, reprezentanții CNAM, au declarat că „gestionarea și prioritizarea mijloacelor pentru acoperirea cheltuielilor legate de tratarea și alimentarea pacienților, ţine de responsabilitatea managerului instituţiei medicale și (…) prestatorul elaborează și aprobă devizul de venituri și cheltuieli al spitalului, iar CNAM şi-a onorat integral toate obligaţiile financiare faţă de această instituție medicală”.

„CNAM procură servicii medicale prestate de instituţiile medico-sanitare, iar sumele contractate cu prestatorii de servicii medicale spitalicești includ și mijloacele financiare destinate acoperirii cheltuielilor pentru alimentația pacienților. Suma totală contractată de CNAM cu cele nouă spitale municipale pentru asistența medicală spitalicească planificată pentru 2023 depășește 1 miliard 102 milioane de lei, în creștere cu 127 de milioane de lei față de suma contractată în 2022.

Valoarea contractului semnat cu SCM „Gheorghe Paladi” pentru asistența medicală spitaliceasă planificată în 2023 este de peste 253 de milioane de lei, cu 30 de milioane de lei mai mult față de suma contractată inițial în anul 2022 pentru acest tip de asistență medicală.

În anul 2023, tariful de bază pentru un caz tratat în cadrul SCM „Gheorghe Paladi” a crescut cu 1907 lei, atingând cifra de 8483 de lei”, se arată în răspunsul oficial al Serviciului comunicare cu mass-media al CNAM, la solicitarea ZdG.