Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Meteorologii avertizează: ninsori puternice în…

Meteorologii avertizează: ninsori puternice în sudul țării, prognozate sâmbătă. Salvatorii îndeamnă conducătorii auto să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece

Foto: realitatea.md

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis, pentru perioada 27-28 ianuarie, o avertizare meteorologică. Codul galben de condiții complicate va fi valabil în centrul și sudul R. Moldova.

Astfel, potrivit SHS, în intervalul 27 ianuarie, ora 20:00 – 28 ianuarie, ora 20:00, pe teritoriul țării vor cădea precipitații, izolat în sud țării – puternice, predominant sub formă de zăpadă.

Meteorologii avertizează că, izolat, se vor forma depuneri de lapoviță, iar pe drumuri va fi ghețuș.

Noaptea temperatura minimă a aerului se va situa între 0 și -5 °C, iar ziua temperatura va oscila între -2 și +3 ºC.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează oamenii despre riscul consecințelor condițiilor complicate ale vremii. Astfel, salvatorii îndeamnă conducătorii auto să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip, dar și lanțuri antiderapante.

„Mai mult, ar fi bine să se asigure că rezervorul de combustibil este plin și sistemul de încălzire funcționează eficient. Totodată, angajații IGSU recomandă ca bateria telefonului să fie permanent încărcată, iar pornirea la drum trebuie efectuată doar după ce persoanele s-au echipat cu haine calde de iarnă”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Avertizarea salvatorilor și pompierilor vine și în contextul formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din țară. Astfel, oamenii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, întrucât formarea podului de gheață nu este unul foarte rigid și prezintă pericol de prăbușire.