Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Mai mulți deținători de…

LIVE Mai mulți deținători de patente protestează în fața Guvernului

Sursa foto: ZdG

Mai mulți deținători de patente din. R. Moldova s-au adunat luni, 26 iunie, la o acțiune de protest în fața Guvernului. Aceștia se declară nemulțumiți față de interdicția impusă de autorități, începând cu 1 iulie, și anume, trecerea de la activitatea în baza patentei de întreprinzător la un regim simplificat de activitate independentă. 

„Am venit să protestăm pașnic, pentru că ne pasă de țara noastră (…). Noi nu existăm, noi supraviețuim. Jos mâinile de pe patentă (…)”, a spus o protestatară.

Manifestanții scandează: „Noi vrem patenta!”. Între timp, Viorel Garaz, secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a ieșit în fața protestatarilor.

„(…) Nimeni nu vă alungă din piață. Nimeni nu vă alungă din piață. Cum ați lucrat în piețele voastre așa și lucrați. N-aveți nevoie de firmă, nici de contabil. Unicul lucru care se schimbă și ce aveți de făcut de la 1 iulie e să luați un aparat de casă (…)”, a declarat el.

Sursa foto: ZdG

Începând cu 1 iulie 2023, activitatea în baza patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul va fi înlocuită cu un regim simplificat de activitate independentă. 

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cei care își vor achiziționa echipament de casă și control certificat vor beneficia de compensații din partea Guvernului. În acest scop, comercianții vor depune o cerere pentru înregistrarea activității la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, în baza buletinului de identitate, sau online, prin intermediul portalului www.sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice.

Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost adoptată în 1998. Ulterior, activitatea de comerț în baza patentei de întreprinzător a fost prelungită de câteva ori. Ultima dată – la finalul anului 2022, ca măsură care a venit în susținerea contribuabililor, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate peste 2000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de peste 4000.