Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Investigație Hotnews/ Ana Postolachi, o…

Investigație Hotnews Ana Postolachi, o tânără originară din Edineț, „a strâns bani pentru un bărbat mort de 8 luni”. Era invitată la televiziuni, inclusiv la Moldova 1, ca medic și filantrop. De fapt, nu a terminat niciodată facultatea, iar banii pe care-i aduna nu ajungeau la familii

Sursa foto: hotnews.ro

Ana Postolachi, o tânără de 32 de ani, orginară din orașul Edineț, R. Moldova, care se prezintă pe rețelele sociale și la televiziuni drept medic și care a fost prezentă repetat la TV, inclusiv la ProTV București și la postul public de televiziune Moldova 1, a fost deconspirată de jurnaliștii de la Hotnews.ro că a strâns de mai multe ori bani pentru cazuri sociale grave, dar banii nu au mai ajuns la destinație. Ea a fost deconspirată după ce a încercat să strângă bani pentru un bărbat din satul Grozești, R. Moldova, care era, de fapt, mort de 8 luni.

Jurnaliștii de la HotNews.ro au descoperit cel puțin cinci familii în numele cărora Ana Postolachi a strâns donații în conturi bancare ale sale. În aceste cazuri, banii strânși NU au ajuns la părinți sau semnăturile și datele personale nu sunt recunoscute de oameni.

Sursa citată scrie că „Anișoara” nu a ajuns să profeseze medicina pentru că nu a absolvit niciodată facultatea pe care susține că a urmat-o, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Femeia a fost exmatriculată încă de acum 7 ani din Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, spun pentru HotNews.ro surse concordante din facultate. Mai mulți profesori de la UMF Iași afirmă că femeia umbla uneori îmbrăcată în halat alb și cu stetoscopul la gât, prin spitalele din Iași – parte a unei operațiuni de imagine, „exportată” apoi la TV și în online.

Totodată, Asociația declarată public de ea, CaritAni, nu există legal nici în România, nici în R. Moldova. De-a lungul documentării, jurnaliștii au găsit cinci familii pentru care falsa asociație CaritAni a strâns donații de la oameni, familii la care banii nu au ajuns niciodată sau au ajuns foarte puțini. Este statistica „neajungerii banilor” petrecută numai în ultimul an. Iar „fenomenul Anișoara medic și filantrop” durează de ani de zile, remarcă hotnews.

Jurnaliștii de la Hotnews scriu că totul a început la sfârșitul lunii ianuarie 2024, când un bărbat pe care jurnaliștii îl numesc Lucian (nume schimbat, n.r.) se uită la o fotografie și tresare. Își dă seama că este ceva în neregulă în cazul imaginii unui bărbat din satul Grozești, județul Iași. Mai văzuse această imagine.

„Anișoara” stârnește compasiunea pentru un bătrân și furia contra autorităților

Ana Postolachi, care se prezenta drept medic care are o asociație caritabilă, postase, în ianuarie, pe grupul de Facebook „EȘTI DIN IAȘI” o fotografie. Imaginea îl arăta pe un bărbat în vârstă cum stă în ușa casei și se sprijină cu o mână de perete.

Grupul „EȘTI DIN IAȘI” are aproape 66.000 de membri. Este dedicat ieșenilor, sunt postate în el anunțuri de orice fel, reclame, cereri de donații sau adopții de animale. Ana Postolachi era unul dintre administratorii grupului.

„Din păcate, destinul nu e atât de blând cu unii dintre semenii noștri, cei mai vulnerabili”, a scris „Anișoara” Postolachi în dreptul pozei, cerând donații pentru „bătrân”. Postarea sa prinde imediat. Femeia le-a spus oamenilor din grupul online că a fost la el cu o săptămână înainte și este bolnav și are nevoie de alimente și de sprijin financiar.

Lucian s-a înfuriat instant pe autorități, își amintește el. „Cum poate primăria să-l lase pe omul ăla așa? De ce nu-l ajută nimeni?”, și-a spus. A vrut să meargă personal în sat să-l certe pe primarul comunei că îi lasă pe oameni de izbeliște.

A doua zi după postarea de pe Facebook, în 31 ianuarie anul acesta, Ana Postolachi a anunțat că „a murit nea Alexa, din postare”.

Dar, de fapt, „nea Alexa”, adică Constantin Alecsa, nu a murit în acest an, constatau jurnaliștii.

O cruce în cimitir

Din centrul orașului Iași până la Grozești conduci o oră. Străbați câteva sate și urmezi drumul la braț cu Prutul. Încetinești în pădure pentru ca purcelușii mistreți să traverseze după mama-scroafă. La capăt, într-o fundătură unde pare că s-a adunat toată ceața din acel colț de țară, ajungi la Grozești. Peste apă e tot un Grozești, dar în Republica Moldova.

Nu-i greu să găsești primăria. Nici unde a stat moș Alecsa. Mult spus moș: Constantin a murit pe 8 iunie 2023, la 59 de ani, împliniți cu fix nouă zile înainte.

Sursa foto/ Hotnews.ro

Datele sunt însemnate, cu un marker negru, pe crucea de lemn din cimitir. Lucrătorii din cimitir: „A fost lucrarea noastră. I-am săpat groapa în vara lui 2023, scrie acolo când”.

Anișoara Postolachi spusese despre „Alexa” în ianuarie 2024 că suferea din cauza autorităților, constatau jurnaliștii. Aceștia au găsit și alte cazuri în care banii colectați pentru persoane nevoiașe nu ajungeau la acestea, iar majoritatea nici nu știau că cineva strânge fonduri pentru ei.

HotNews.ro precizează că a sunat-o de mai multe ori pe Anișoara Postolachi pentru un punct de vedere pe acest subiect, însă ea nu a răspuns la telefon și nici la mesajele trimise ulterior pe WhatsApp. La scurt timp după ce jurnaliștii au trimis mesajele, pagina de Facebook Împreună Construim, fosta CaritAni, a fost închisă.

Citiți investigația integrală AICI.