Principală  —  IMPORTANTE   —   Incendiul care a devastat Filarmonica…

Incendiul care a devastat Filarmonica Națională. Dodon: „În locul unde s-a aflat Filarmonica, va fi construită o nouă clădire a Filarmonicii”

La sfârșitul acestei săptămână am putea afla care va fi soarta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” care joi, 24 septembrie, a fost mistuită de flăcări.

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat luni că la fața locului lucrează o echipă tehnică, iar în câteva zile va fi gata raportul de expertiză. Abia atunci autoritățile vor lua o decizie cu privire la ce se va întâmpla mai departe cu Filarmonica Națională.

„Câteva zile, pe parcursul săptămânii curente, va fi efectuată expertiza, cred că până la sfârșitul săptămânii, pentru a lua decizia finală ce facem cu această situație. Sunt două posibile soluții sau reparația edificiului care practic ars totalmente sau demolarea și construcția de la zero. Preventiv, informația care o dau experții, probabil vom merge pe soluția a doua, adică demolarea și construcția de la zero”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Dodon a menționat că ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, urmează să lanseze consultații cu mediul artistic cu privire la conceptul noului edificiu al Filarmonicii.

Ministerul Culturii va lansa consultații cu mediul artistic despre conceptul noului edificiu. Proiectul tehnic eu cred că va fi până la sfârșitul anului. Vreau să accentuez, în același loc unde s-a aflat până acum Filarmonica va fi construită o nouă clădire a Filarmonicii. Colectivul Filarmonicii își continua activitatea, o parte la Palatul Național, iar o parte dacă va fi necesar, va fi aici alături, la Palatul Republicii. După cum cunoașteți, contul a fost deschis și vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor Republicii Moldova, partenerilor de dezvoltare care au început deja să vină cu suport pentru a construi o nouă Filarmonică”, a mai declarat Dodon.

Joi, 24 septembrie, a fost stare de alertă maximă la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, acolo unde a izbucnit un incendiu.

Acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, în interiorul clădirii.

Cel puțin 10 autospeciale IGSU și zeci de pompieri au fost la fața locului și au luptat pentru a stinge incendiul.

Conform datelor preliminare, flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.

Guvernul a anunțat vineri, 25 septembrie, că va deschide un cont pentru colectare de fonduri, iar, între timp, pentru artiști va fi găsită o sală pentru a continua activitatea.