Principală  —  IMPORTANTE   —   În R. Moldova au fost…

În R. Moldova au fost confirmate încă șapte cazuri de infectare cu subvarianta Kraken a Covid-19, anunță ANSP

În R. Moldova au fost confirmate încă șapte cazuri de infectare cu subvarianta XBB.1.5 a Covid-19, supranumită şi Kraken. Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație.

Rezultatele unei noi reacții de secvențiere, potrivit ANSP, au confirmat în toate 16 probe selectate, circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. În șapte probe a fost confirmată sublinia XBB.1.5, iar în șapte probe a fost confirmată sublinia XBB.1.9.1.

„Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele — Criuleni, Dondușeni, Leova, Râșcani, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni), mediul rural și urban și confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR).

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate cu datele din alte țări”,

La nivel mondial, rezultatele secvențierii virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate până la 07 martie 2023, denotă că sublinia XBB.1.5 este dominantă, cu o pondere de 47% din numărul total de secvențieri realizate (sublinia XBB1.9.1 – 5%). Pentru probele colectate în perioada 07 februarie 2023-07 martie 2023, în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5 este de 34%, în Asia — 9%, în Africa — 79%, iar în America de Nord — 62%, iar ponderea subvariantei XBB.1.9.1 este: în Europa – 5%, în Asia — 3%, în Africa — 1%”, menționează ANSP într-un comunicat.

Autoritățile din sănătate recomandă populației să respecte în continuare măsurile de protecție, printre care: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, spațiile aglomerate; distanța fizică între persoane, de minim un metru; regulile de igienă a mâinilor; regulile de igienă respiratorie; măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției Covid-19 (febra, tuse, respirația dificilă, dureri în gât, dureri musculare).