• În ce cazuri îți poate fi suspendat permisul de conducere și cum îl poți recupera

  În ce cazuri îți poate fi suspendat permisul de conducere și cum îl poți recupera
  de
  25 aprilie 2021 | 10:18

  Șoferii care încalcă Regulamentul circulației rutiere sunt, de regulă, sancționați cu amendă sau cu avertisment. Totuși, în funcție de gravitatea faptei, conducătorii auto pot primi și pedepse complementare, cum ar fi ridicarea permisului de conducere. Ziarul de Gardă a discutat cu avocatul Vitalie Străistaru pentru a afla în ce situații conducătorul auto riscă să rămână fără permis de conducere și care este procedura de recuperare a permisului de conducere suspendat.

  Potrivit avocatului, agenții Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) sunt obligați să vă ridice permisul de conducere în 5 situații:
  1. Ați încălcat Regulamentul circulației rutiere de mai multe ori și ați acumulat 15 puncte de penalizare sau chiar mai mult. În această situație, agentul constatator remite cauza contravențională spre examinare în instanța de judecată competentă, care, odată cu sancțiunea principală și cu aplicarea punctelor de penalizare, aplică privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an, ca sancțiune complementară.
  1. Ați urcat la volan în stare de ebrietate. Încălcarea dată se sancţionează cu amendă de la 350 la 500 u.c. (1 u.c.=50 MDL) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la un an. În cazul în care, conducând în stare de ebrietate ați fost implicat într-un accident rutier, riscați să fiți sancționat cu amendă de la 400 la 500 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la un an. Dacă sunteți prins beat la volan în mod repetat în cursul aceluiaşi an calendaristic, riscați o amendă de la 450 la 500 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, sau arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 la 3 ani.
  1. Conduceți un automobil cu număr de înmatriculare fals sau neatribuit acestuia de autoritatea competentă. În cazul dat riscați să fiți sancţionat cu amendă de la 12 la 18 u.c. cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an.
  1. Ați încălcat regulile de traversare a liniei de cale ferată. Traversarea de către conducătorul de vehicul a liniei de cale ferată în afara pasajului de nivel sau încălcarea regulilor de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel se sancționează cu amendă de la 60 la 75 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de  de a conduce vehicule (pe un termen de 6 luni, dacă ați traversat linia în afara pasajului de nivel sau pe un termen de un an, dacă ați încălcat regulile de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel). Dacă traversarea neregulamentară a liniei de cale ferată a generat riscul producerii unui accident de circulaţie, riscați o amendă de la 75 la 90 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, sau arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.
  1. Nu ați îndeplinit indicaţia legală de oprire a vehiculului. Neîndeplinirea de către conducătorul de vehicul a indicaţiei legale dată de agentul de circulaţie de a opri vehiculul se sancţionează cu amendă de la 350 la 500 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la un an.

  „Privarea de dreptul de a conduce vehicule nu poate fi aplicată persoanei cu dizabilități care foloseşte vehiculul ca unic mijloc de deplasare, cu excepția cazurilor în care persoana a condus vehiculul, atribuindu-i cu bună ştiință un număr de înmatriculare fals ori în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanțe, ori s-a eschivat de la examenul medical de constatare a acestei stări, ori a părăsit locul accidentului rutier la care a fost participant”, remarcă avocatul Vitalie Străistaru.

  Pe lângă situațiile prezentate mai sus, există cazuri când privarea de dreptul de a conduce vehicule nu este obligatorie, dar poate fi aplicată:
  1. Nu ați respectat regulile de circulaţie în zonele rezidenţiale sau pietonale, generând o situație de accident de circulație sau intimidând circulația regulamentară a pietonilor sau cicliștilor. În acest caz, riscați amendă de la 30 la 50 u.c. cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.
  1. Ați încălcat regulile de circulație prin comportament agresiv. Se sancţionează cu amendă de la 30 la 40 u.c. cu aplicarea a 5 puncte de penalizare sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de la 3 la 15 zile, în toate cazurile cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an. Dacă acțiunea dată este săvârșită de un grup de persoane ori este săvârșită repetat în cursul aceluiaşi an calendaristic de către o persoană sancţionată deja pentru această contravenţie sau care au generat riscul producerii unui accident de circulație, se sancţionează cu amendă de la 40 la 60 u.c. cu aplicarea a 6 puncte de penalizare sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de la 15 la 30 de zile, în toate cazurile cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 1 an la 2 ani.
  1. Ați părăsit locul producerii accidentului rutier, fiind implicat în accident (cu excepția accidentului rutier documentat prin procedura de constatare amiabilă a accidentului). Se sancţionează cu amendă de la 40 la 50 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de la 7 la 10 zile, sau cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la un an.

  Este important de menționat că atribuția agentului constatator constă doar în întocmirea procesului verbal și ridicarea permisului de conducere. Doar instanța de judecată decide soarta acestui proces verbal.

  Cum putem recupera permisul de conducere suspendat de instanța de judecată

  După expirarea termenului de privarea dreptului de a conduce, este necesar ca persoana să prezinte la autoritatea care a ridicat permisul de conducere următoarele acte:

  • actul de identitate;
  • cazierul contravențional privind lipsa restricțiilor asupra dreptului de a conduce vehicule;
  • adeverința medicală a conducătorului de vehicul și a candidatului pentru obținerea permisului de conducere (Formularul nr.083/e), care certifică starea de sănătate, calitățile fizice și aptitudinile necesare unui conducător de autovehicul (comisia medicală);
  • în cazul în care permisul de conducere a fost suspendat ca urmare a conducerii vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanțe, este necesar suplimentar să prezentați dovada frecventării programului probaţional antialcoolic și antidrog;

  Persoanele sancționate contravențional cu privare de dreptul de a conduce vehicule pe un termen mai mic de un an sunt repuse în dreptul de a conduce vehicule, la expirarea termenului de privare, fără susținerea examenului de obținere a permisului de conducere.

  Persoanele condamnate printr-o hotărâre judecătorească cu pedeapsă penală sau sancțiune contravențională de privare de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an și mai mare pot fi repuse în dreptul de a conduce vehicule, la expirarea termenului de privare, cu condiția susținerii probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducere la categoriile/subcategoriile de vehicule din permis solicitate.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au emis luni, 17 mai, o notă informativă prin care anunță că ministrul interimar al afacerilor externe și integrării e…
  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Israel anunță că bombardamentele sale aeriene au ucis un comandant militant palestinian de rang înalt în Gaza și au distrus tuneluri folosite de Hamas. Grupările islamiste au reînnoit atacurile cu rachete asupr…
  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis luni, 17 mai, un comunicat de presă prin care anunță că în perioada 7-13 mai, inspectorii Subdiviziunilor Teritoriale/Municipale pen…
  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Maxim Potîrniche, fotbalist la Naționala Moldovei, care evoluează la clubul FC Petrocub, a venit luni, 17 mai, cu o adresare către președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) Leonid Oleinicenco în care…
  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate

  Un număr de 8 053 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, conform datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Astfel, R. Moldova a depășit lun…
  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate