Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul a majorat cu 1,5…

Guvernul a majorat cu 1,5 milioane de euro cheltuielile pentru construcția Arenei Chișinău

Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a efectuat câteva modificări la proiectul de parteneriat public-privat cu privire la construcția Arenei Chișinău. Astfel, la propunerea Ministerului Educației, a fost majorată cu 1,53 milioane de euro, investiția necesară pentru darea în exploatare a Arenei Chișinău.

Conform hotărârii de Guvern, majorarea contractului este necesară pentru conectarea Arenei polivalente la rețelele edilitare necesare pentru operarea normală a acesteia. Anterior, potrivit contractului, compania SUMMA, care se ocupă de construcția Arenei, avea obligația de a construi și amenaja toate rețelele edilitare doar în perimetrul terenului de 10 ha, destinat pentru construcția Arenei, nu și în afara acestuia.

Astfel, Ministerul, în calitate de partener public, susține că SUMMA nu are resursele necesare disponibile pentru a construi, până la darea în exploatare a arenei polivalente, rețelele de apă și canalizare din afara terenului de 10 ha. Nu deține resurse însă nici SA „Apă-Canal Chișinău”, pentru a proiecta rețeua de apă și canalizare.

În acest context a fost necesară majorarea investiției, iar odată cu această majorare, partenerul privat va putea să amenajeze rețelele de apă și canalizare până la darea în exploatare a Arenei.

Dacă anterior costul arenei se ridica la 43 de milioane de euro, acum acesta ajunge la 44,5 milioane de euro.

Imagini de pe șantier
Foto: mei.gov.md

„Arena Chişinău” – proiectul Partidului Democrat, cu milioane din bugetul de stat

Subiectul privind construcţia unei arene multifuncţionale, numită „Chişinău Arena”, a apărut prima dată în spaţiul public la 13 martie 2018, atunci când, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM), proiectul a fost anunţat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, şi prezentat de către finul său, Andrian Candu, şeful Legislativului R. Moldova.

Pe 15 martie 2018, la doar două zile de la anunţ, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege semnat de 14 deputaţi PDM, prin care un teren cu suprafaţa de 69,2 ha de la Stăuceni urma a fi exclus din categoria de terenuri agricole şi transmis în administrarea MECC pentru construcţia unei arene polivalente. Pe 23 martie proiectul a fost deja votat în lectură finală, apoi promulgat de către preşedintele Igor Dodon şi, pe 6 aprilie, publicat în Monitorul Oficial.

Citiți și: Arena Chişinău. Subcontractanții

Peste câteva zile, pe 13 aprilie, prin Hotărâre de Guvern, au fost aprobate criteriile generale de selectare a partenerului privat care urma să construiască sala polivalentă. Singura companie înscrisă în concurs a fost „Summa”, din Turcia, care, în iulie, a şi fost desemnată câştigătoare. Potrivit proiectului contractului de parteneriat public-privat, costul arenei va trebui rambursat de stat în rate, timp de 12 ani, din veniturile obţinute din activitatea sălii şi din surse financiare din bugetul de stat.C