Principală  —  IMPORTANTE   —   Fracțiunea PAS din CMC îl…

Fracțiunea PAS din CMC îl acuză pe primarul Ion Ceban că ar fi contractat „ilegal” credite de peste 700 milioane de lei. Reacția Primăriei municipiului Chișinău

Sursa foto: PAS

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) îl acuză pe primarul capitalei, Ion Ceban, că ar fi contractat „ilegal” cinci credite în sumă de 735 milioane de lei în perioada 2021-2023. Potrivit ei, nici unul din aceste credite nu ar avea la bază vreo decizie a consilierilor municipali. Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău resping declarațiile fracțiunii PAS din CMC.

„(…) La momentul contractării, băncile au fost duse în eroare și li s-a prezentat doar decizia cu privire la aprobarea bugetului a anului corespunzător, dar care nu poate înlocui o decizie a Consiliului Municipal Chișinău (…).

(…) Imaginați-vă că cineva își cumpără o casă în credit folosind actele de identitate ale altcuiva, fără permisiunea acestuia. Exact așa Ion Ceban, fără acordul Consiliului Municipal Chișinău, a mers și a creditat chișinăuienii. Aceste credite și împrumuturi trebuie să le returneze chișinăuienii, dar nu Ion Ceban (…). Dumnealui gestionează acest oraș prin fraudă, înșelăciune, manipulare și minciună. Asta ne arată acțiunile pe care el le face zi de zi în ceea ce privește gestionarea orașului (…). Din totalul creditelor contractate de către primarul general în primul său mandat – din 1,5 miliarde de lei, jumătate din ele sunt ilegale, adică 735 milioane de lei au fost contractate ilegal de către primar (…). Săptămâna viitoare ne vedem la organele de drept pentru a depune denunțul propriu-zis”, a subliniat Zinaida Popa în cadrul unui briefing de presă.

Conform PAS, Ion Ceban ar fi luat „credite ilegale” în perioada 2021-2023:

  • 2021 – 2-27 mai – au fost contractate 2 credite a câte 175 milioane de lei, în total 350 milioane lei;
  • 2022 – 23 august – 115 milioane lei;
  • 2023 – 5 octombrie – 150 milioane de lei și pe 20 decembrie 120 milioane lei.

Solicitat de Ziarul de Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, Vasile Chirilescu, a respins acuzațiile fracțiunii PAS din CMC, susținând că prin aceste declarații se urmărește „periclitarea activității Primăriei municipiului Chișinău”.

„(…) Aceste răspunsuri au fost date de responsabilii Primăriei de mai multe ori în ultimele 2-3 luni. Considerăm că aceste declarații au drept scop de a periclita activitatea Primăriei municipiului Chișinău. Propunem să vină cu proiecte de decizie constructive care să fie analizate, iar Consiliul Municipal Chișinău să ia decizii în folosul cetățenilor.

Pe 17 ianuarie 2024, reprezentanții PAS în CMC declarau că în ultimii patru ani, edilul Ion Ceban ar fi luat credite de peste 1,3 miliarde lei lei. Aceștia au acuzat: „banii au fost luați la rate extrem de înalte”.