Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS: „Peste 3 miliarde de…

PAS: „Peste 3 miliarde de lei va trebui să întoarcă Ion Ceban pentru creditele comerciale luate”. Reacția Primăriei capitalei

Sursă foto: unpaspentru.md

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) declara că, în ultimii patru ani, edilul Ion Ceban ar fi luat credite de peste 1,3 miliarde lei lei. Aceștia acuză: „banii au fost luați la rate extrem de înalte”. Primăria refuză să comenteze declarațiile.

Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC, alături de colegii săi de partid, a susținut o conferință de presă astăzi, 17 ianuarie. În cadrul acesteia, reprezentanții PAS în Consiliu au menționat că Ion Ceban ar fi luat șapte împrumuturi în valoare de peste 1,3 miliarde de lei, iar pentru că „banii au fost luați la rate extrem de înalte”, Primăria ar urma să întoarcă băncilor 3 miliarde de lei.

(…) pentru anul 2024, deservirea costurilor pentru împrumuturile lui Ceban din mandatul anterior ne costă aproape jumătate de miliard, adică 465 milioane de lei”, a spus Zinaida Popa.

Fracțiunea exemplifică:

  • În 2020 de la o bancă comercială au fost luate 2 credite în valoare de 260 milioane lei la o rată la zi de 12.5%, care la un moment dat a fost și de 14.5% 
  • În 2021 au fost luate 406 milioane lei la o rată de 13,5% la zi, care la un moment dat au ajuns și la 15% anual.
  • În 2022 au fost luate alte 77 milioane cu o rată de 14%, precum și au fost emise valori imobiliare municipale în valoare de 65 milioane lei la o rată de 21,77%!
  • Pe lângă acestea au fost luate 2 credite internaționale în sumă de aproape 30 milioane euro (peste jumătate de miliard de lei) la rata de 8.61%. 

Nu comentăm acțiunile zilnice cu tentă electorală ale Partidului Acțiune și Solidaritate, declarațiile sunt vădit politice, conțin atacuri la persoană și furnizează informații denaturate”, a punctat Vasile Chirilescu, specialist principal pentru relaţia cu mass-media în cadrul Primăriei, contactat de ZdG.

Am insistat să aflăm care este valoarea „nedenaturată” a împrumuturilor luate de Ion Ceban, însă nu am primit un răspuns.

Municipiul Chișinău nu are aprobate taxele locale, nici bugetul municipal pentru anul 2024.

După ședința Primăriei de luni, 15 ianuarie, Ion Ceban a scris că „continuă consultările publice asupra proiectului taxelor locale pentru 2024 și asupra bugetului”.

Consultările privind taxele locale și cele asupra bugetului municipal, care vor urma, sunt rezultatul aprobării tardive a Bugetului la nivel național. (…)Anul trecut, cu mare regret, chiar dacă am aprobat bugetul municipal înaintea celui național, am fost nevoiți să-l revizuim ulterior, deoarece s-au pus mai multe cheltuieli pe umerii Capitalei. De aceea, pentru a nu admite acest lucru și în acest an, am evitat această practică, deoarece o considerăm nocivă. Vom continua să dezbatem proiectele cel puțin 15 zile, nu 7 ore, cum a făcut guvernarea”, a precizat Ion Ceban.