Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Foto/ Recomandări anticoronavirus pentru agenții…

Foto Recomandări anticoronavirus pentru agenții economici. Abțibildurile care trebuie să apară în instituții, dar și în transportul public

După o pauză de câteva săptămâni, luni, 4 mai, o parte dintre bugetari au revenit la munca în instituții, iar odată cu ei, și transportul public și-a reluat activitatea în regim normal. În acest context, în condițiile în care R. Moldova încă se mai află în stare de urgență, iar riscul de infecție cu COVID-19 persistă, autoritățile de la Chișinău au anunțat un set de măsuri și recomandari pentru agenții economici, dar și pentru cetățenii care călătoresc cu transportul public.

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău cu privire la reluarea unor activități:

Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a publicat pe pagina web a instituției, un set de recomandări către agenții economici care și-au reluat activitatea, cu scopul prevenirii infecțiilor cu coronavirusul de tip nou.

Principalele recomandări enunțate:

  • Respectarea regulilor de igienă: spălarea cât mai des a mâinilor cu apă şi săpun sau dezinfectanţi pe bază de alcool; acoperirea gurii şi a nasului cu pliul cotului sau cu o batistă de unică folosinţă, aruncarea imediată a batistei urmată de spălarea mâinilor, în caz de strănut şi tuse; evitarea atingerii ochilor, a nasului şi a gurii;
  • Evitarea contactului cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute; utilizarea măştilor de protecţie în cazul în care sunteţi răcit sau vă aflaţi în apropierea unei persoane care prezintă simptome de răceală;
  • Triajul epidemiologic zilnic al personalului din sectorul de alimentaţie publică;
  • Instruirea personalului angajat referitor la măsurile de prevenire a infecţiei cu noul Coronavirus COVID -19.
  • În situaţia în care există persoane/ clienţi care prezintă simptome de răceală (tuse, strănut, etc.) li se va sugera purtarea măştii de protecţie, în vederea limitării răspândirii infecţiilor;
  • Aerisirea frecventă a încăperilor;
  • Intensificarea măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie;
  • Instalarea dispozitivelor cu dezinfectanţi pe bază de alcool pentru dezinfecţia mâinilor;

Abțibilduri informative în instituții și transportul public

Pentru prevenirea infecţiilor cu COVID-19, având în vedere contextul epidemiologic actual, pe lângă masurile de igienă și măsurile de protecție, responsabilii din cadrul MSMPS au publicat un set de abțibilduri care trebuie să apară în instituțiile agenților economici, dar și în transportul public.

Aceste stickere vin să atenționeze cetățenii despre distanța socială pe care trebuie să o respecte în instituții, dar și în unitățile de transport.

Ministerul Sănătății a elaborat trei exemple de abțibilduri

Astfel de stickere au fost deja plasate în transportul public din mai multe orașe europene

De exemplu, în metroul din Milano au fost plasate astfel de stickere pe care scrie „Stai aici”, între fiecare existând o distanță de un metru unul de altul, pentru a le indica pasagerilor unde anume ar trebui să se afle în timp ce călătoresc în transportul public.

În transport – INTERZIS fără mască

Tot pentru călătoria în transportul public autoritățile au anunțat că pasagerii vor trebui în mod obligatoriu să poarte măști, măsură care nu este întocmai respectată de toți călătorii.

Într-un video publicat pe internet în dimineața zilei de luni, 4 mai, se vede cum mai mulți pasageri au fost surprinși călătorind în troleibuz fără măști.

„În transportul public este obligatoriu de a purta mască. Încărcătura autovehiculului nu trebuie să depășească capacitatea de 35 de călători. Taxatorii și șoferii sunt echipați corespunzător, iar transportul public este dezinfectant după fiecare rotație. Rog cetăţenii să țină cont de aceste recomandări, pentru siguranța tuturor. Dacă vor fi sau nu puse amenzi, vor decide oamenii legii”, susține primarul capitalei, Ion Ceban.

Pe 16 martie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, până la 15 mai 2020, în legătură cu pandemia de COVID-19. Până acum, au fost înregistrate 4121 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, 125 de decese și 1382 de cazuri de recuperare.