Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Ploaia torențială de noaptea…

FOTO Ploaia torențială de noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe raioane ale țării: copaci doborâți peste mașini, case fără acoperiș și localități fără lumină

Sursa foto: IGSU

Zeci de copaci de pe drumurile locale au fost doborâți, mai multe case au rămas fără acoperiș, iar mai multe localități din R. Moldova au rămas fără lumină în urma ploii torențiale de marți seară, 25 iulie. În prezent, aproximativ 200 de salvatori sunt antrenați la lichidarea consecințelor în urma averselor puternice.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), de intervențiile salvatorilor a fost nevoie în 13 localități din raioanele Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Criuleni, Hîncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, Ocnița, Drochia, dar și în capitală.

„(…) Echipele de salvatori IGSU au intervenit pentru a defrișa mai mulți copaci doborâți pe drumurile locale, care au blocat circulația în municipiul Edineț și alte localități, dar și pentru înlăturarea arborilor și crengilor, care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule. Totodată, rafalele puternice de vânt și ploi torențiale au smuls foi de ardezie de pe acoperișurile mai multor case și clădiri. Cele mai multe intervenții au avut loc în municipiul Edineț și în orașul Cupcini. Aici, salvatorii au efectuat lucrări de defrișarea copacilor doborâți și deblocarea drumurilor.

La moment, situația se ameliorează, iar în urma intervențiilor IGSU la deblocarea drumurilor, circulația rutieră în municipiul Edineț a fost restabilită. Mai mult, echipele IGSU sunt antrenate la deblocarea traseului spre mănăstirea „Nașterea Domnului” Zăbriceni.

În total, potrivit datelor operative, către ora 06:00, în localitățile afectate salvatorii au efectuat peste 100 intervenții la lichidarea consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile. În prezent, în nordul țării pentru lichidarea consecințelor furtunii sunt antrenați peste 195 de salvatori cu 49 autospeciale de intervenție”, se spune într-un comunicat al IGSU.

În urma intemperiilor, nimeni nu a avut de suferit.

Totodată, în urma furtunii, în mai multe localități din țară au fost înregistrate deconectări de la energia electrică. Miercuri, 26 iulie, în jurul orei 06:00, au rămas deconectate parțial de la energia electrică 76 localități din nouă raioane, printre care raioanele Drochia, Dondușeni, Soroca, Râșcani și Edineț.

„Salvatorii și pompierii continuă să lucreze la fața locului. Prejudiciile și pagubele materiale în urma condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate urmează a fi stabilite ulterior în cadrul Comisiilor pentru Situații Excepționale teritoriale”, se mai spune în comunicat.

Între timp, Poliția de Frontieră a R. Moldova anunță că toate punctele de trecere a frontierei activează în regim obișnuit, nefiind notificate întreruperi sau blocaje de acces spre punctele de trecere.

„Totodată, din cauza ploilor și vântului puternic a fost deconectată energia electrică în Sectorul Poliției de Frontieră Valea Rusului, însă acest fapt nicidecum nu afectează lucrul subdiviziunii.

Îndemnăm călătorii ca înainte de a porni la drum lung să se informeze despre starea vremii atât din țară, cât și din statul în care au planificat sejurul, precum și să țină cont de îndrumările și avertizările altor instituții de resort”, se arată într-un comunicat.

Sursa foto: IGSU

Primarul capitalei, Ion Ceban, anunță că la această oră toate subdiviziunile Primăriei muncipiului Chișinău intervin în cartierele orașului pentru a înlătura consecințele furtunii de aseară. În acțiuni sunt implicați angajați ai Întreprinderii „Spații Verzi”, ai direcțiilor locativ-comunale, ai preturilor și ai altor instituții gestionate de municipalitate.

„Vântul puternic a rupt, în mare parte, crengi verzi ale arborilor, care acum sunt strânse de muncitori, iar specialiștii examinează, în același timp, și ceilalți copaci pentru a evita alte riscuri. Amintesc, seara și noaptea trecută a fost una grea atât pentru regiile Primăriei Chișinău, cât și pentru multe instituții ale statului, cum ar fi IGSU, deoarece vijelia a afectat și a lăsat fără energie electrică multe localități din centrul și nordul țării. Repet, am fi fost mai pregătiți cu toții dacă ar fi fost făcute la timp atenționările de rigoare din partea Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Între timp, îndemn lumea să fie precaută în continuare”, a spus Ceban într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Ion Ceban/ Facebook