Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării…

FOTO Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional

Foto: Andrei Spînu/ Facebook

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță luni, 4 octombrie, că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional și susține că a discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale, prin această conductă, în perioada următoare.

„Despre acest lucru am fost informat, astăzi, în cadrul unei întâlniri cu directorul general Transgaz România, Ion Sterian, și cu administratorul Eurotransgaz, Nicolae Faranga Dan. După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, de altfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare”, a spus ministrul într-o postare pe Facebook.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit acționar la Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din R. Moldova, care deţine şi operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău, banca preluând 25% din capitalul social. BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz ca urmare a îndeplinirii condiţiilor precedente aferente unui Acord de Subscriere prin care banca s-a angajat să majoreze capitalul social al companiei din R. Moldova cu suma de 20 milioane euro în vederea finanţării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chişinău. Detalii aici.

Conducta lungă de 120 km între Ungheni și Chișinău interconectează sistemele de transport al gazelor din România și R. Moldova. Conducta leagă capitala R. Moldova, Chișinău, de conducta de interconectare dintre orașul estic Iași din România și orașul moldovenesc Ungheni, situat la granița cu România.

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019. Conducta are o lungime de 120 de km, iar valoarea estimată a proiectului este de 76 de milioane de euro conform proiectului devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.