Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Cum arată costumele de…

FOTO Cum arată costumele de protecție fabricate la Bălți și exportate spre spitalele din Polonia. Reacția oficială a companiei

Costum de protecție fabricat la Bălți și exportat în Polonia

Compania „Miso Textile” a răspuns, oficial, la solicitarea ZdG de a discuta despre costumele de protecție care au fost exportate în Polonia și care vor fi utilizate în spitalele din această țară.

Costum de protecție fabricat la Bălți și exportat în Polonia

Citiți și: Detalii despre compania din R. Moldova care a exportat „echipament medical” spre Polonia

Compania menționează că produsele exportate în Polonia la data de 13 aprilie 2020 sunt „nemedicale și nesterile”.

Vedeți, mai jos, comunicat integral remis de companie în adresa ZdG

„Compania „Miso Textile” fondată în 2010, a fost specializată în fabricarea huselor pentru mobilă moale și până în anul 2018 a reprezentat unul dintre cei mai mari exportatori de produse textile din țară, având peste 600 de angajați la începutul anului 2019. Fabrica își desfășoară activitatea în orașul Bălți din Republica Moldova. În prezent, compania își relansează activitatea în baza unor contracte încheiate cu mai mulți clienți, inclusiv de peste hotarele țării, având în continuare disponibilitatea de a recepționa noi comenzi pentru fabricarea produselor textile de diferite tipuri și complexitate. 

La începutul anului 2020, compania a identificat un client din exterior care dorește să procure costume de protecție, universale, de unica folosință (ne-medicinale și ne-sterile)”.

Ce ține de lotul de produse exportate în Polonia, pe data de 13 aprilie 2020, directorul executiv al companiei „Miso Textile” SRL, Andrian Țeruș, vine cu următoarea declarație: 

„În prezent, compania „Miso Textile” își relansează activitatea în baza unor contracte încheiate cu mai mulți clienți. Condițiile unuia dintre aceștia prevăd ca noi să importăm materia primă de la sursele indicate de ei, să producem combinezoane și să le exportăm înapoi. Combinezoanele nu sunt sterile, adică medicale, ci de uz general, de unică folosință. În acest caz materia primă a fost importată conform solicitării clientului. Ținem să menționăm că suntem în continuare deschiși și disponibili de a oferi servicii de coasere a echipamentelor necesare și pentru Republica Moldova, dispunând de capacitatea necesară de muncă și capacități tehnice pentru producerea acestora de o calitate conformă. În prezent suntem orientați spre executarea obligațiilor contractuale la care ne-am angajat, pentru a le putea oferi un venit stabil muncitorilor în aceasta situație de criză, și tindem să creștem capacitatea fabricii și recomandăm persoanelor ne- angajate în câmpul muncii să aplice la o poziție disponibilă în cadrul companiei MISO Textile. Totodată, ținând cont de necesitățile Republicii Moldova în lupta cu COVID-19, până la finele săptămânii curente (până pe data de 19 aprilie 2020), compania va dona primul lot de costume de protecție în număr de 1000 de bucăți, instituțiilor recomandate de autorități.”

ZdG a scris anterior că un lot de „echipament medical” a plecat marți, 14 aprilie, de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre Polonia. Anunțul făcut de compania aeriană „Ryanair” a provocat nedumerire în R. Moldova, țară în care medicii și spitale se confruntă cu o gravă criză de echipamente.

ZdG a aflat că o asemenea tranzacție a avut loc, iar echipamentul pe care-l vor purta medicii din Polonia a fost produs de o companie de textile din municipiul Bălți, care s-a reprofilat în perioada crizei provocate de coronavirus.

Un avion al companiei „Ryanair” încarcă echipament medical de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Marți seara, 14 aprilie 2020. În plină criză provocată de coronavirus, un mesaj postat pe pagina de facebook al companiei aeriene „Ryanair” anunță că un avion al companiei a preluat de pe Aeroportul Internațional Chișinău „echipament medical de protecție” din Moldova pe care-l va livra în Polonia, iar acesta va fi purtat de medicii din spitalele regiunii Mazovia din Polonia.

Toate acestea se întâmplă în timp ce mai mulți lucrătorii medicali din țară, ce luptă împotriva COVID-19, sparg tăcerea și se plâng că nu au suficiente echipamente de protecție pentru a lupta cu coronavirusul de tip nou.

„Unul dintre cei mai mari exportatori de produse textile”

ZdG a stabilit că firma care a exportat lotul de „echipament medical de protecție” este „Miso Textile” SRL și activează la Bălți. Conform informațiilor de pe site-ul companiei, aceasta se declară „unul dintre cei mai mari exportatori de produse textile din Republica Moldova”. Compania a fost fondată în 2010 și are în calitate de fondatori o firmă din Turcia, ONGAN TEKSTIL SANAYI VE DIŞ TICARET ANONIM ŞIRKETI (97,37%) și pe cetățeanul turc ERDOGAN SUAT (2,62%).

Muncitorii companiei „Miso Textile”

Conform informațiilor de pe site-ul său, Compania „Miso Textile” este specializată în fabricarea huselor pentru mobilă moale. „Produsele finite „Miso Textile”, fabricate în orașul Bălți, ajung în state precum Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Federația Rusă. De la deschiderea fabricii, numărul persoanelor angajate s-a majorat de la 90 de persoane în 2010, la 544 de persoane în anul 2018, acesta fiind în continuă creștere”, se precizează pe site-ul firmei.