Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Consiliul pentru Prevenirea Torturii:…

FOTO Consiliul pentru Prevenirea Torturii: minorii sunt deținuți în Penitenciarul nr. 13 în condițiile care pot fi numite degradante și inumane, mai mult ca atât închiderea lor în acest izolator „nu este justificată”

sursa: Consiliul pentru Prevenirea Torturii

Penitenciarul nr. 13 – Chișinău nu corespunde standardelor internaționale de detenție, în special a copiilor, a căror necesități de dezvoltare nu pot fi asigurare în acest izolator de urmărire penală, susțin reprezentanții Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT).

În contextul elaborării de către CpPT a unui raport privind respectarea drepturilor copiilor din sistemul penitenciar, membrii Consiliului au desfășurat pe 28 iulie curent o vizită de monitorizare la Penitenciarul nr. 13 – Chișinău.

Potrivit CpPT, la momentul vizitei în penitenciar erau 17 minori, dintre care 16 băieți și o fată.

Minorii sunt deținuți în condiții care pot fi numite degradante și inumane, incompatibile cu necesitățile specifice de dezvoltare a copiilor. Celulele nu corespund standardelor internaționale de detenție, iar temperaturile ridicate din celule, din cauza caniculei și a lipsei unor ventilatoare/aer condiționat, poate afecta grav sănătatea minorilor, dar și a adulților din acest penitenciar”, declară membrii CpPT.

Mai mult ca atât, potrivit CpPT, deținerea minorilor în această instituție nu este justificată, deoarece mulți dintre minori s-ar afla în Penitenciarul nr. 13 „de mai multe luni, timp în care nu au fost implicați în vreo activitate procesual penală/judecată.

„Totodată, activitățile social-educative și de reintegrare a copiilor sunt sporadice și fără un rezultat.

Membrii Consiliului susțin că au constatat și unele aspecte pozitive, printre care lipsa alegaților de tortură din partea copiilor, conlucrarea pozitivă dintre angajații penitenciarului și copiii deținuți, plasarea copiilor separat de adulți, plimbări zilnice de peste două ore și activități sportive.