Principală  —  RECOMANDAT   —   FOTO/ Avocata Poporului, „asistată” de…

FOTO Avocata Poporului, „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism. Reacția Oficiului Avocatului Poporului

Colaj ZdG

Natalia Moloșag, Avocata Poporului, a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017 la 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de 3 ani.

Informația despre faptul că Dumitru Godorog este implicat în activitatea Oficiului Avocatului Poporului a fost publicată pentru prima dată luni, 29 noiembrie, de către bloggerul Eugeniu Luchianiuc. Acesta a menționat că „Dumitru participă la ședințele de lucru ale OAP, alături de Avocata Poporului, realizând înregistrarea audio a discuțiilor șefilor de direcții pe mandat, inclusiv cronometrând timpul discuțiilor, împiedicând angajații OAP să informeze AP pe subiecte ce țin de mandat. Adică, o terță persoană, neangajată, interceptează, stochează și prelucrează date cu caracter personal, încâlcând legislația în vigoare, toate sub protecția Avocatei Poporului. Pe parcurs, Dumitru, studiază, analizează, verifică și se expune pe marginea petițiilor, dosarelor și altor procese ce au loc în instituție, toate sub protecția și din numele Avocatei Poporului”.

Surse ale ZdG din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au confirmat informațiile despre implicarea lui Dumitru Godorog în activitatea de zi cu zi a Oficiului Avocatului Poporului. Acestea au precizat că acesta ar fi ales chiar și mașina cu care se deplasează în interes de serviciu împreună cu Avocata Poporului.

Ziarul de Gardă a reușit să confirme faptul că persoana care apare în imagini alături de Avocata Poporului și este implicată în activitatea instituției conduse de Natalia Moloșag este același Dumitru Godorog, condamnat în 2017 pentru proxenetism.

În declarațiile martorilor din sentința de condamnare se regăsește numărul de telefon a lui Dumitru Godorog. Acest număr de telefon ne ajută să ajungem către profilul său de Facebook, acolo unde sunt publicate poze în care acesta apare alături de Natalia Moloșag, Avocata Poporului, plantând copaci. Totodată, același număr de telefon este indicat de către Dumitru Godorog și pe un site de angajări, unde, la fel, apar imagini cu el, dar și o adresă de e-mail.

Cine este Dumitru Godorog?

Potrivit informațiilor furnizate în 2017 de către organele de urmărire penală, Dumitru Godorog este cetățean al R. Moldova cu studii incomplete și nesupus militar.

În 2017, Dumitru Godorog a fost condamnat, conform articolului 220 din Cod Penal, aliniatul 2, pentru proxenetism, fiindu-i stabilită pedeapsa de 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de 3 ani. Decizia a fost dictată de către magistrata Lilia Lupașco din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani. Atunci, potrivit sentinței emise de Judecătoria Chișinău, avocata Natalia Moloșag și avocatul Pavel Pituhin i-au reprezentat interesele lui Dumitru Godorog în instanță.

Captură foto din Hotărârea instanței

În noiembrie 2017 Dumitru Godorog, asistat de apărători, a înaintat o cerere de recunoaștere a vinovăției. În cererea adresată instanței Godorog a menționat că în perioada 2012-2017 a comis infracțiunea de proxenetism și a descris pas cu pas evenimentele care au avut loc.

A plasat anunț de publicitate online, ulterior, le-am îndemnat pe…. să presteze servicii sexuale în regim online. Prin infracțiunea săvârșită a împărțit bunuri cu persoanele indicate”, se menționează în sentința instanței.

Natalia Moloșag și Dumitru Godorog apar împreună în fotografii publicate pe site-ul Ombudsman-ului

La 23 septembrie, Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe un termen de 7 ani. Pentru candidatura Nataliei Moloșag au votat 57 de deputați. După numirea în funcție și prezentarea în fața colectivului, pe pagina de Facebook a Oficiului Avocatului Poporului au fost publicate imagini în care Natalia Moloșag apare alături de Dumitru Godorog la mai multe evenimente.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 15 noiembrie de către reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, avocata poporului, Natalia Moloșag, și un grup de angajați ai Oficiului Avocatului Poporului au participat, la 13 noiembrie, la acțiunile de plantare a arborilor. Astfel, în imaginile publicate apare și Dumitru Godorog, asta deși numele acestuia nu este menționat în nota informativă și nu este clar dacă el deține vreo funcție în cadrul Oficiului Avocatului Poporului.

Pe profilul de Facebook cu numele Dumitru Godorog au fost publicate, la 13 noiembrie, aceleași imagini de la acțiunile de plantare a arborilor la care a participat avocata Natalia Moloșag, echipa oficiului Avocatului Poporului, dar și fostul client al lui Moloșag, Dumitru Godorog.

Contactată de ZdG, șefa direcției serviciului resurse umane din cadrul Oficiului Avocatului Poporului ne-a comunicat că, în cadrul instituției nu există un angajat oficial cu numele Dumitru Godorog și ne-a spus că nu este abilitată ca să ofere comentarii pe acest subiect.

La moment nu vă pot spune mai multe detalii pentru că nu sunt abilitată. Dumnevoastră cunoașteți foarte bine că funcționarii publici au un cod de etică pe care trebuie să îl respecte. Eu sunt angajata al Serviciului Resurse umane, sunt șefa serviciului resurse umane. Pot doar să vă spun că la moment în baza de date pe care o deține oficiul Avocatului Poporului nu avem un astfel un act de numire sau de angajare în funcție a lui Dumitru Godorog. Ca angajat oficial noi nu avem un Dumitru Godorog”, a declarat Angela Vasilașcu, șefa serviciului resurse umane.

Reporterii ZdG i-au contactat pe Natalia Moloșag și Dumitru Godorog de nenumărate ori pe parcursul zilei de marți, 30 noiembrie, pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acestui subiect, însă până la publicarea acestui articol nu am primit un răspuns.

În septembrie curent, Natalia Moloșag a fost numită de către Parlament în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe un termen de 7 ani. ZdG a scris anterior că Natalia Moloșag este de profesie avocată. În 2015, aceasta a fost aleasă în funcția de Decan al Baroului Chișinău. Atunci, pentru ea au votat 283 de avocați. Ulterior, la 22 decembrie 2015, Adunarea Generală Extraordinară a Baroului Chişinău a revocat-o din funcție pe Natalia Moloșag, decanul Baroului Chișinău. În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a R. Moldova. Detalii aici