Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fosta și actuala ministră a…

Fosta și actuala ministră a Justiției despre amânarea votării membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor

„Prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg că se dorește perpetuarea situației grave din justiție”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru cu referire la Adunarea Generală a Judecătorilor din 17 martie, când s-a votat amânarea votării membrilor CSM.

„Adunarea Generală a Judecătorilor, de azi, a fost o șansă de a debloca situația precară din justiție, prin alegerea și formarea unui organ de autoadministrare. Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție.

Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție,

(numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc). Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc. În calitate de Ministră a Justiției, îmi doresc un partener pentru implementarea agendei pentru aderarea la UE, pentru a consolida domeniul justiției și cel anticorupției. În circumstanțele actuale, se impune întreprinderea unor soluții dure și, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune, a declarat ministra.

Olesea Stamate: „Eram un pic mai optimistă cu privire la numărul judecătorilor onești și curajoși”

„Nu am avut mari așteptări de la Adunarea Generală a Judecătorilor. M-am așteptat că nu vor fi alegeri azi. Deci nu a fost o surpriză. Dar, cred că totuși eram un pic mai optimistă cu privire la numărul judecătorilor onești și curajoși”, a declarat Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități.

„Știu că în acest sistem sunt destui judecători onești, care-și fac munca respectând legea. Din păcate însă, constat, că sunt mult mai puțini care sunt deopotrivă și curajoși.

Probabil acesta este motivul pentru care sistemul nu a avut cum să se auto-curățe până acum, iar noi am fost nevoiți să intervenim cu mecanisme de evaluare extraordinară.

„Probabil îi urmăresc cetățenii, care și așa au puțină încredere în justiție”, a menționat Olesea Stamate cu referire la „calitatea discursurilor” judecătorilor.

„Unii (judecători, n.r.) au vorbit despre faptul ca judecătorii sunt elita societății. Așa este, într-o societate normală. Nu și la noi, din păcate.

Judecători care ar putea fi/deveni elita societății, la această adunare am văzut foarte puțini.

Or asta ne întărește și mai mult încrederea că ceea ce am pornit să facem este corect, și determinarea de a merge până la capăt”, a conchis fosta ministră a Justiției.