Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Flashmob în fața Ambasadei Federației…

Flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova: „Ocupanții vor sânge – sânge le-am adus. Dacă vor vrea pământ – și pământ le vom aduce”

sursă: Facebook.com

Asociația „UNIREA-ODIP” a organizat luni, 4 aprilie, un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, condamnând acțiunile Rusiei în Ucraina. Manifestanții au venit cu pancarte și drapele ucrainene, printre ele strecurându-se și un drapel de culoare neagră. 

În cadrul manifestației, la care au participat circa zece tineri, organizatorii au adus două butelii de apă, amestecată cu guașă de culoare roșie, care, potrivit lor, simbolizează sângele civililor ucraineni uciși de către forțele ruse, în timpul războiului din Ucraina. 

„Apa cu guașă nu este toxică. Se spală cu un jet de apă, dar are o semnificație simbolică. Ea reprezintă sângele oamenilor nevinovați, care au fost omorâți în acest război. Peste tot unde vin rușii este sânge, criminalitate și moarte. (…) Condamnăm aceste atrocități pe care le comite Federația Rusă împotriva populației civile din Ucraina. Este un fals și o minciună faptul că Rusia vine să elibereze etnicii ruși”, a spus organizatorul flashmobului, Vlad Bilețchi, președintele Partidului Politic AUR. 

Participanții la protest nu s-au putut apropia de sediul ambasadei ruse la Chișinău cu sticlele de apă amestecate cu guașă întrucât zona a fost păzită de polițiști.

„Ocupanții vor sânge – sânge le-am adus. Dacă vor vrea pământ – și pământ le vom aduce”, a spus unul dintre protestatari, pe nume Marin. 

În cele din urmă, în semn de protest, manifestanții s-au întors cu spatele la Ambasada Rusiei și au scandat lozinci împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Putin judecat pentru sângele vărsat”.

„Putin – criminal”.

Putin Vova, ia-ți armata din Moldova”.

„Condamnăm ferm agresiunea rusă, ce are loc pe teritoriul statului vecin. Putin este un agresor. Ceea ce face el acum în Ucraina este un genocid, pe care îl condamnăm. Generația tânără are un cuvânt de spus și îl spune astăzi în fața Ambasadei Ruse”, a spus protestatara Eva. 

Eva, o tânăra care a participat la acțiunea de protest, s-a declarat nemulțumită de numărul polițiștilor prezenți la eveniment.

„Este absolut penibil și chiar rușinos faptul că poliția R. Moldova se îngrijorează de niște tineri cu pancarte, mai mult decât se îngrijorează de adevărații infractori ai statului nostru”, a menționat tânara.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat luni dimineață decretul prin care ziua de 4 aprilie 2022 a fost declarată zi de doliu în toată țara, în semn de comemorare a victimelor războiului din Ucraina. 

Liderii mondiali au condamnat duminică, 3 aprilie, masacrul civililor neînarmaţi din orașul Bucha şi alte zone din regiunea capitalei ucrainene Kiev, promiţând că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.