Principală  —  IMPORTANTE   —   Federația Rusă, obligată de CEDO…

Federația Rusă, obligată de CEDO să achite 3 mii de euro, drept prejudiciu moral, unei femei, căreia i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil în regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat încălcarea Articolului 6 din Convenția europeană, ce presupune dreptul la un proces echitabil, în cauza Șcerbinina împotriva R. Moldova și Rusiei, hotărâre pronunțată pe 29 iunie curent.

În 2013, Irina Șcerbinina a fost concediată, iar drept urmare ea a inițiat o acțiune împotriva angajatorului său în „instanțele judecătorești” din regiunea transnistreană, care în 2014 au decis respingerea acțiunii reclamantei.

Șcerbinina s-a adresat și autorităților constituționale ale R. Moldova. Procuratura municipiului Bender a inițiat o cauză penală, ulterior aceasta fiind însă încetată, din motiv că cele invocate de reclamantă nu ar fi întrunit elementele componenței de infracțiune.

CEDO a stabilit responsabilitatea Federației Ruse pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, în cauza respectivă, făcând referire la controlul efectiv exercitat în regiunea transnistreană și sprijinul militar, economic și politic continuu oferit structurilor din regiune.

CEDO a decis că Federația Rusă trebuie să-i achite reclamantei 3 mii de euro drept prejudiciu moral și 1 600 de euro pentru costurile și cheltuielile suportate în fața Curții.