Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FALS: Pacificatorii ruși au scos…

FALS: Pacificatorii ruși au scos blocurile de beton de la punctele de trecere din regiunea transnistreană

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în spațiul public sunt distribuite diferite informații despre o eventuală destabilizare a situației și în regiunea transnistreană, unele din ele nu corespund adevărului și induc panică în rândul populației, scrie stopfals.md.

Astfel, în rețelele sociale s-a vehiculat informația că blocurile de beton de la punctele de trecere din regiunea transnistreană care servesc drept obstacole pentru mijloacele de transport, sunt înlăturate. Acesta este un fals. În realitate, blocurile de beton nu au fost urnite din locurile unde au fost instalate. Decizia de înlăturare a blocurilor de beton se poate lua doar cu votul unanim al reprezentanților în Comisia Unificată de Control.

Mai mulți internauți se întreabă dacă este adevărat că pacificatorii ruși au înlăturat blocurile de beton de la punctele de trecere în regiunea transnistreană.

Pentru a verifica dacă aceste afirmații corespund adevărului, reportera Stopfals.md a contactat telefonic câțiva aleși locali din unele zone unde sunt instalate blocurile de beton. Iurie Coțofan, consilier local din Corjova, Dubăsari, confirmă că blocurile de beton instalate la punctul de control nr. 8 Dubăsari (post trilateral al forțelor Misiunii de Pacificare, situat pe partea dreaptă a podului peste râul Nistru) sunt pe loc: „Chiar acum am trecut pe aici și plăcile de beton sunt pe loc și stau nemișcate”. Nici în Cocieri, blocurile de beton de la punctul de control nr. 1 (post unilateral al Federației Ruse, unde activează doar militari ruși ai forțelor pacificatoare) nu au fost urnite. Raisa Spinovschi, primara comunei Cocieri: „Am discutat cu câteva persoane care au trecut azi prin punctul de control și mi-au zis că acolo nu sunt schimbări și nu se văd mișcări care să ne pună pe gânduri. La noi lumea exagerează și, din păcate, distribuie dezinformări, care mai mult alarmează populația”.

Publicitate
Publicitate

Colaj: Stopfals.md

Autoritățile și localnicii din zona de securitate confirmă că blocurile de beton sunt la loc

În Molovata Nouă este punctul de control nr.6 (post trilateral, unde sunt militari din toate forțele de menținere a păcii). Oleg Gazea, primarul comunei, afirmă că unele blocuri de beton de aici au fost scoase mai demult, la propunerea Biroului politici de reintegrare: „Acest lucru s-a făcut pentru a oferi accesul mai liber pentru cetățeni și nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina. Blocurile care au rămas sunt intacte, iar zilele acestea nu au fost careva mișcări cu ele”.

Am discutat și cu unii localnici care trăiesc în apropierea Hidrocentralei Dubăsari unde, la fel, sunt instalate blocuri de beton. Ei confirmă că blocurile sunt pe loc și ne-au transmis fotografii de acolo. 

Colaj: Stopfals.md

Colaj: Stopfals.md

În spațiul public au apărut și informații că blocurile de beton de la intrarea în orașul Bender sunt scoase pentru a „trece tancurile din Tiraspol”. Pe 27 februarie, jurnaliștii portalului Zonadesecuritate.md, specializat în relatarea informațiilor din această regiune, au dezmințit informațiile, publicând și imagini video unde se vede că toate blocurile de beton de la intrarea în Bender, aceleași care erau și pe 26 ianuarie 2021.

Captură foto: Zonadesecuritate.md

Unele blocuri de beton de la Vadul lui Vodă au fost scoase anul trecut

Printr-o decizie din octombrie 2021 a Comisiei Unificate de Control, posturile de pacificare nr. 9 drept și nr. 9 stâng de la Vadul lui Vodă au fost reorganizate pentru a facilita libera circulație a cetățenilor în Zona de securitate. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a afirmat la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, că despre necesitatea scoaterii blocurilor de beton de la Vadul lui Vodă s-a discutat de mai mulți ani.

Blocurile de beton de la toate punctele de pacificare sunt pe loc

Informația că blocurile de beton au fost scoase este dezmințită și de Ion Solonenco, conducătorul Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC). „Acesta este un fals. În fiecare zi se fac verificări: toate blocurile de beton sunt la posturi așa cum erau și nu s-a schimbat nimic. Totodată, azi, 2 martie, membrii CUC au trecut prin posturile de pacificare, la bacul (n.r. podul plutitor) de pe Nistru, la Dubăsari, la Coșnița și la Vadul lui Vodă. Totul este pe loc. La noi situația este sub control, iar atmosfera din zona de securitate este calmă și fără schimbări. Toate aceste fake-uri se transmit intenționat pentru a crea panică”, a declarat Ion Solonenco. Oficialul a precizat că decizia de a scoate blocurile de beton de la punctele de control trebuie aprobată unanim de toate cele trei părţi în CUC.

În Zona de securitate sunt 15 posturi permanente ale forțelor de menținere a păcii. Poziționarea acestora poate fi vizualizată pe harta realizată de portalul Zonadesecuritate.md.

Publicitate
Publicitate