Principală  —  IMPORTANTE   —   Explicație privind implementarea certificatului COVID…

Explicație privind implementarea certificatului COVID la intrare în restaurantele și localurile din Capitală – MĂR

Asociația MĂR a emis un comunicat în care menționează că, în urma numeroaselor solicitări și comunicări publice, a obținut explicațiile de rigoare pentru  implementarea prevederilor din Anexa 2 a hotărârii CNESP din 22 septembrie 2021.

1. Persoanele desemnate din cadrul unităților de alimentație publică care vor cere prezentarea certificatului  COVID-19 din partea oaspeților, pot solicita prezentarea unui act de identitate, ca și act confirmativ al  apartenenței certificatului COVID-19.  

2. În cazul în care certificatul COVID-19 este fals sau aparține altei persoane, reprezentanții instituțiilor cu  funcție de control vor întreprinde măsurile care se impun de Codul Contravențional art. 400-423 10 în raport  cu persoana care a prezentat documentul în cauză. 

3. Certificatul COVID-19 este obligatoriu pentru persoanele deservite la mesele situate în interiorul unității. 

4. Sunt exceptate de la prezentarea certificatului COVID-19 în interiorul unității: 

a) persoanele deservite la terase sau care intră în interior, pentru a utiliza grupurile sanitare; b) persoanele care iau produsele la pachet, fără a fi deservite la mesele din interior; c) persoanele care plasează comenzi pentru produsele la pachet. 

Persoanele exceptate (a-c) vor respecta normele generale de sănătate publică, inclusiv cu menținerea  distanței fizice de 1 m și purtarea obligatorie a măștii. 

5. Locațiile care dețin ringuri de dans (spații pentru dans), dar unde se desfășoară și alte activități, precum  cele de alimentație publică (servirea bucatelor și băuturilor), își pot continua activitatea. 

Reprezentanții Asociației MĂR menționează că după o săptămână de solicitări repetate, care au rămas fără răspuns, doar după „implicarea personală a prim-ministrei, Natalia Gavrilița, au reușit să obținem aceste clarificări”.

De la 1 octombrie au intrat în vigoare măsurile de sănătate publică aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) pe 22 septembrie curent. Măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară.

Astfel, începând de vineri, 1 octombrie, în restaurante, cafenele și alte unități publice va fi permis accesul doar în baza certificatului COVID-19, dacă localitatea este în pragul de alertă roșu.

Pentru aplicarea corespunzătoare a tuturor prevederilor hotărârii CNESP din 22 septembrie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu următoarele precizări pentru măsurile dedicate pragului de alertă roșu.