Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dumitru Țîra demisionează din funcția…

Dumitru Țîra demisionează din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI

Membrul Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale a Integrității (ANI) din partea societății civile Dumitru Țîra și-a anunțat marți, 18 februarie, demisia.

El și-a motivat decizia prin faptul că Judecătoria Chișinău a anulat ieri, 17 februarie, ordinul ex-ministrei Justiției, Olesea Stamate, de a-l revoca pe Țîra din funcția de membru al CI al ANI, iar acesta a promis că va demisiona „a doua zi după câștigarea cauzei”.

Într-o declarație publicată astăzi, Dumitru Țîra a cerut să fie inițiat un concurs pentru selectarea unui nou membru și să fie se revină la proba de interviu.

Sursa: realitatea.md

Dumitru Țîra a fost revocat la 30 octombrie 2019. Conform ordinului semnat de Olesea Stamate, ex-ministra Justiției, motivul destituirii lui Țîra din funcție a fost faptul că la alegerile locale din 20 octombrie el a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Popular European din Moldova, ceea ce reprezintă „activitate politică”, fapt care îl face incompatibil cu funcția de membru al CI, întrucât legea prevede că acest post îl poate deține „persoana care nu este și nu a fost în ultimii doi ani membru al vreunui partid politic și nici nu a desfășurat vreo activitate politică”.

„Consider și calific această decizie drept o formă ascunsă de interferență a politicului și executivului în activitatea Consiliului de Integritate al ANI”, a reacționat el.

Dumitru Țîra a fost numit în funcția de membru al CI la sfârșitul anului 2016, pentru un mandat de cinci ani.