Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dragoș Vicol anulează dispoziția criticată…

Dragoș Vicol anulează dispoziția criticată de ONG-urile de media prin care era limitată libertatea de exprimare

Dragoș Vicol anunță că anulează dispoziția pe care a luat-o anterior în contextul stării de urgență decretată de către autoritățile R. Moldova. Decizia președintelui Consiliului Audiovizual (CA) vine după ce organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media s-au arătat îngrijorate de dispoziția luată de CA prin care jurnaliștii sunt obligați să renunțe la „enunțarea neavizată a propriei opinii”.

„ Ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri, care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul  calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție”, menționează președintele CA prin intermediul unui comunicat de presă.

Dragoș Vicol mai precizează că textul dispoziției va fi supus dezbaterilor în cadrul ședinței publice a Consiliului Audiovizualului și subliniază că decizia nu a fost semnată de el abuziv, ci cu consultarea tuturor membrilor CA.

„Regret enorm că lucrurile au luat o asemenea turnură, mai cu seamă în perioada stării de urgență, când trebuie cu toții, îndeosebi media audiovizuală din Republica Moldova, să gestionăm mediatic cu multă prudență deontologică și angajament civic efectele devastatoare generate de pandemia COVID-19”, susține președintele CA.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic s-au arătat anterior îngrijorați de dispoziția emisă la 24 martie 2020 de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol. În acest sens, a fost emis un Apel Public, iar semnatarii constată că dispoziția a fost adoptată cu încălcarea legislației. De asemenea, anumite prevederi din acest document îngrădesc grav libertatea de exprimare a furnizorilor de servicii media audiovizuale.

Dispoziția semnată de Vicol la 24 martie, „cu titlu executoriu imediat pentru toți subiecții Codului serviciilor media audiovizuale”, vine după ce mai mulți medici au declarat jurnaliștilor că sunt nevoiți să muncească fără echipament de protecție, dezinfectanți și fără salarii. În același context, la 24 martie 2020, Avocatul poporului a anunțat despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie din aceleași motive.