Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi jurnaliști de la ZdG…

Doi jurnaliști de la ZdG au fost premiați pentru cele mai bune investigații pe teme de corupție

Doi jurnaliști din echipa Ziarului de Gardă se numără printre premianții celei de-a doua ediții a concursului pentru cele mai bune investigații media pe teme de corupție, organizat de PNUD Moldova. Victor Moșneag și Anatolie Eșanu au ocupat premiul I pentru investigația „Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese”. Totodată, Anatolie Eșanu a obținut premiul II pentru ancheta jurnalistică „Magazinele lui Şor: Business electoral pe spatele pensionarilor”.

În concurs au participat 20 de jurnaliști și echipe de investigație, fiecare având dreptul să se propună pentru jurizare maximum trei articole, realizate și publicate/difuzate pe parcursul anului 2017 (ianuarie – octombrie).

Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese

În ianuarie 2017, Ziarul de Gardă a scris că sistemul de monitorizare video a traficului rutier, implementat în 2014 în raioanele R. Moldova, este astăzi nefuncțional, fiind pus pe brânci de o gașcă de afaceriști, conectată la lumea politică, dar și de impotența statului, care, din cauza intereselor, nu a putut valorifica oportunitatea de a avea siguranță în trafic și încasări la buget.

ZdG a analizat sute de documente, inclusiv mesaje private ale persoanelor implicate în proiect și a prezentat detalii din culisele business-ului cu camere video de pe traseele naționale, ruinat de interese, negocieri politice, lobby, dosare penale dubioase și identități false. În vârful afacerii s-au aflat un afacerist cu dublă identitate, deputatul și secretarul general al PLDM, Victor Roșca, dar și mai mulți intermediari, unii dintre care s-au aflat în funcții publice.

Magazinele lui Şor: Business electoral pe spatele pensionarilor

Sursă foto: partidulsor.md

ZdG a scris că în 2015, după ce a fost ales primar de Orhei, Ilan Şor, condamnat între timp de prima instanță în dosarul fraudelor din sectorul bancar, a deschis primele patru magazine sociale la Orhei. În timpul campaniei electorale din toamna anului 2016, dar şi în lunile care au urmat, proiectul a fost extins în mai multe oraşe din R. Moldova, numărul magazinelor ajungând astăzi la 14.

În orele dimineţii, bătrânii fac cozi la aceste magazine pentru a cumpăra vestita pâine de 2 lei. În afară de pâine, însă, preţurile celorlalte produse din magazinele sociale sunt comparabile cu cele de pe piaţă, în unele cazuri fiind chiar mai scumpe.

Concursul are loc în cadrul proiectului „Consolidarea funcției de prevenire și analiză a corupției a CNA”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe a Norvegiei în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție (CNA).