Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fumatul ar putea fi…

DOC Fumatul ar putea fi interzis pe terasele cluburilor de noapte și în stațiile PECO. Proiectul de hotărâre, supus consultărilor publice

Sursa foto: picture-alliance

Fumatul ar urma să fie interzis în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, în preajma piscinelor; pe terasele localurilor de alimentație publică și pe terasele cluburilor de noapte; în stațiile de alimentare cu produse petroliere, inclusiv pe teritoriu și la obiectele amplasate pe acesta. Aceste prevederi se conțin într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Sănătății (MS) și propus spre consultări publice.

Autorii proiectului susțin că reglementarea este necesară pentru a asigura dreptul la un mediu fără fum, garantat de Legea 278/2007, în special în locurile vizitate cel mai frecvent de familiile cu copii.

„(…) De asemenea, în acest articol se expune mai clar responsabilitatea angajatorilor, proprietarilor, managerilor spațiilor publice și ale locurilor de muncă să asigure respectarea normelor legale și un mediu fără fum de tutun la locurile de muncă și în spațiile aflate în gestiune (…)”, se menționează în document.

Totodată, autoritățile ar urma să modifice semnul unic de interzicere a fumatului cu expunerea acestuia în versiunea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care va include o ţigaretă aprinsă, un dispozitiv pentru încălzirea tutunului activat, o țigaretă electronică activată și o narghilea activată într-un cerc roşu, barată de o linie roşie transversală –, care poate fi însoţit de avertismentul „Fumatul este interzis. Fumatul în aceste încăperi/spaţii/transportul public contravine legii”.

Sursa foto: proiect de hotărâre

„(…) Spre deosebire de semnul actual care include doar o o ţigaretă aprinsă barată de o linie roşie transversală. Această modificare este necesară pentru stabilirea că restricțiile privind fumatul includ nu doar fumatul țigaretelor convenționale, ci și a altor produse din tutun sau produse conexe noi, cu utilizarea dispozitivelor de încălzire și de livrare a nicotinei, ponderea consumului cărora este în creștere. Anexa conține prezentarea grafică a semnului unic de interzicere a fumatului (…)”, se mai menționează în nota informativă la proiectul de hotărâre.

În R. Moldova, începând cu anul 2016 consumul tuturor forme de produse din tutun este interzis în toate spațiile publice închise, precum și în anumite spații publice deschise stabilite în lege, precum cele adiacente instituțiilor medicale și instituțiilor de învățământ.