Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Condițiile de călătorie pentru…

DOC Condițiile de călătorie pentru cetățenii R. Moldova cu pașapoarte biometrice, care își planifică o vacanță în țări precum Turcia, Bulgaria și Egipt

Foto: balcanicaucaso.org

Pandemia de coronavirus a afectat grav turismul din R. Moldova. După un an în care domeniul a fost restricționat, cetățenii moldoveni au început să-și planifice din nou vacanțe în străinătate. Potrivit unor reprezentanți ai agențiilor de turism, la moment, moldovenii cu pașapoarte biometrice optează pentru sejururi în țări precum Turcia, Bulgaria și Egipt. Pentru vacanțe în Grecia pot opta doar moldovenii care dețin și cetățenie română.

Cetățenii R. Moldova pot călători în Turcia, Bulgaria și Egipt în baza certificatului de imunizare care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 cu ambele doze (cu condiția că a trecut 14 zile de la administrarea celei de a doua doză de vaccin) sau să prezinte la frontieră rezultatul negativ al testării la noul coronavirus. Potrivit Poliției de Frontieră, la întoarcerea în R. Moldova, cetățenii care dețin certificate de vaccinare sunt exceptați de la regimul de carantină (14 zile). Totodată, moldovenii care nu dețin un certificat care confirmă vaccinarea, sunt obligați să efectueze un test COVID înainte cu 72 de ore.

Pentru informații relevante despre condițiile de călătorie care se impun cetățenilor R. Moldova cu pașapoarte biometrice, Ziarul de Gardă a vorbit cu câțiva reprezentanți ai agențiilor de turism din R. Moldova. În acest sens, ZdG a consultat și datele oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).


Solicitată de ZdG, directoarea agenției de turism „Paradis Tur”, Viorica Zavatin, susține că, la moment, cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice optează pentru vacanțe în Turcia, în țările din partea Mării Mediterane și în țările din partea Mării Egee.

„Recent, în Bulgaria a fost un ciclon de ploi și mai puțini moldoveni au optat pentru sejururi acolo. La moment, cei mai mulți moldoveni aleg să-și petreacă vacanțele în Turcia. Alții aleg să plece în Egipt, doar că acolo nu mai este sezonul. Alții aleg să plece în Muntenegru și în Croația”, a menționat Zavatin.

Potrivit directoarei agenției de turism, cetățenii R. Moldova trebuie să prezinte la frontierele țărilor în care aleg să plece, certificatul de imunizare care atestă vaccinarea cu ambele doze împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării la noul coronavirus (testul antigen sau PCR). 

„Este obligatoriu ca cetățenii moldoveni să fie vaccinați cu ambele doze de vaccin și de la administrarea a celei de a doua doză de vaccin să treacă 14 zile. În cazul în care un cetățean moldovean și-a făcut doar prima doză de vaccin, atunci el va trebui să prezinte și testul COVID. Certificatul schemei de vaccinare trebuie să fie finalizat cu două doze obligatoriu. Certificatele noastre de vaccinare sunt recunoscute în străinătate, fiindcă au QR cod (…) De pe 1 iulie în Egipt se vor permite deja certificatele de vaccinare ale cetățenilor moldoveni, dar să aibă obligatoriu QR cod, pentru că certificatele de vaccinare românești au doar semnătura digitală și Ministerul Sănătății din Egipt nu primește, la moment, așa tip de certificate (…) Oriunde putem merge, doar cu condiția de a prezenta una dintre aceste acte”, a precizat directoarea agenției.

Viorica Zavatin spune că în această perioadă în Grecia pot merge doar moldovenii care dețin și cetățenie română.

„Ei trebuie să prezinte pachetul de documente: voucherul, testul COVID sau schema de vaccinare finalizată, asigurarea medicală, pașapoartele care atestă că sunt cetățeni ai Uniunii Europene. Recent, cinci familii de moldoveni care dețin și cetățenie română au plecat în Grecia și au spus că au trecut foarte rapid. Ei au mers cu mașina, fiindcă acum charter nu este”, menționat Zavatin.

Prețuri și oferte de călătorie pentru cetățenii moldoveni

Directoarea agenției de turism „Paradis Tur”, Viorica Zavatin, spune că în ultima perioadă prețurile vacanțelor în Turcia au crescut.

„Dacă vorbim despre un hotel de 3-4 stele, prețurile vor fi mici, în jur de 200 de euro, dar nimeni n-o să meargă în așa tip de hotel. Pentru ca oamenii să meargă la un hotel bun, ca să aibă o vacanță bună, el trebuie să scoată din buzunar în jur de 450-500 de euro de persoană. Iulie și august sunt cele mai solicitate luni. Pe toți îi atrag prețurile de 200-300 de euro, dar nimeni nu va fi mulțumit de așa hoteluri. Oamenii trebuie să se informeze ca să aibă un buget corect și să plece să se odihnească fără probleme (…). Comparativ cu Turcia, în Bulgaria prețurile sunt mult mai ieftine, de la 250 de euro de persoană. În Egipt poți avea condiții decente în hotel dacă scoți din buzunar aproximativ 350 de euro de persoană, pentru 8 zile. În Grecia, trebuie să scoți din buzunar în jur de 300-350 de euro de persoană, dar depinde de condiții”, a precizat Zavatin.

Și directorul agenției de turism „Panda Tur”, Ion Curmei, susține că destinațiile turistice pentru care optează actualmente moldovenii sunt Turcia, Egipt, Bulgaria și cu unele excepții – Grecia.

„Moldovenii aleg să plece în Turcia, Egipt, Bulgaria. În Grecia pot merge doar moldovenii care dețin și cetățenie română. Cetățenii care călătoresc în Bulgaria trebuie să prezinte foaia de vacanță, testul antigen SARS-CoV-2, metoda PCR sau dovada vaccinării. Oricare dintre vaccinuri este valabil. Persoanelor trebuie să le fie administrate ambele doze de vaccin și trebuie să treacă 14 zile de la ultima doză de vaccin. Dacă un cetățean moldovean care vrea să călătorească în Grecia, este vaccinat, atunci nu trebuie să prezinte testul COVID-19, însă dacă nu este vaccinat atunci trebuie să prezinte acest test. Se permit testele antigen, dar și PCR”, a spus Curmei.

Ion Curmei: „Dacă în urmă cu două luni, testarea la noul coronavirus îi oprea, acum nu mai este o problemă”

Directorul agenției de turism susține că în această perioadă oamenii nu sunt reticenți în ceea ce privește cumpărarea pachetelor turistice.

„Ei procură, dar este important să se facă testele COVID-19, ceea ce provoacă un pic de disconfort. Dacă în urmă cu două luni, testarea la noul coronavirus îi oprea, acum nu mai este o problemă, a devenit ceva normal. Sunt foarte mulți oameni care deja nu mai rezervă vacanțele cu mult timp înainte. Aceștia își rezervă pachetele turistice maxim cu o lună de zile înainte, dar de obicei își rezervă vacanțele pentru următoarele două săptămâni. De asemena, înainte de a pleca în anumite destinații turistice, moldovenii trebuie să completeze o anchetă epidemiologică. Li se dă un link pentru a completa online dacă a fost infectat cu noul coronavirus și când a fost bolnav. Nu este nimic complicat. Sunt 5-6 rânduri pe care oamenii trebuie să le completeze”, a precizat Curmei.

Directorul agenției de turism spune că, în contextul pandemiei de COVID-19, moldovenii își pot planifica o vacanță în străinătate, plătind sume relativ mai mici comparativ cu anii precedenți.

„Prețurile sunt destul de bune. Avem prețuri poate și mai mici decât în anii trecuți. De exemplu, în Turcia poți să mergi acum în vacanță la prețul de 280 de euro, la un hotel de cinci stele, pentru o săptămână. În Grecia este la fel ca în anii precedenți. Un bilet cu avionul la Salonic (Grecia) ar costa în jur de 600 de euro la un hotel de patru stele și aproximativ 1800 de euro pentru doi adulți la un hotel, la fel, de 4-5 stele. În Egipt, prețurile variază de la 350 de euro de persoană pentru un hotel de cinci stele (…) Recomand moldovenilor să călătorească cât mai repede. La moment s-au deschis foarte multe țări din Europa, însă, spre exemplu, cetățenii din Germania nu pot călători în Turcia. Rușii abia acum au început să călătorească în Turcia, iar prețurile acum sunt destul de bune. Când o să înceapă să călătorească europenii spre destinațiile pe care le preferă moldovenii, evident că prețurile o să crească”, a menționat Ion Curmei.

MAEIE a actualizat recent alertele de călătorie pentru trei țări: Grecia, Estonia și Germania

Grecia

Potrivit MAEIE, cetățenii R. Moldova, posesori doar ai pașaportului biometric, în scop turistic, nu pot intra pe teritoriul Republicii Elene. Detalii aici

„Cetățenii R. Moldova, posesori ai pașaportului biometric și ai unui permis de ședere, emis de către autoritățile competente a unei țări UE, pot intra pe teritoriul Republicii Elene, cu respectarea condițiilor de călătorie”, susțin reprezentanții ministerului.

Germania

Începând cu 13 iunie curent, R. Moldova a fost exclusă din categoria zonelor de risc. Cu toate acestea, restricțiile de călătorie în Germania pentru cetățenii R. Moldova rămân în continuare valabile, intrarea în țară fiind permisă doar persoanelor care cad sub incidența categoriilor exceptate.

Excepție de la această regulă se aplică persoanelor vaccinate complet (începând cu 25 iunie curent). Condițiile prealabile sunt:

  • persoana să fi primit ultima doză de vaccinare necesară;
  • să fi trecut cel puțin 14 zile de la ultima vaccinare;
  • vaccinul să fie omologat la nivelul UE și să se regăsească pe pagina web al Institutului Paul Ehrlich.

Conform MAEIE, la intrare în Germania, urmează a fi prezentat un certificat digital COVID al UE sau o dovadă comparabilă de vaccinare în germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă. Detalii aici

Estonia

Guvernul Estoniei a extins oportunitățile de călătorie în Estonia din țări terțe, care vor intra în vigoare începând cu 21 iunie. O persoană asimptomatică vaccinată poate călători în Estonia dacă a trecut timpul necesar de la vaccinare pentru a obține o protecție maximă împotriva COVID-19. Guvernul a ridicat, de asemenea, limita pentru numărul de teste pozitive pentru țările terțe pentru SARS-CoV-2 de la 16 la 75 la 100.000 de locuitori.

Potrivit MAEIE, aceasta înseamnă că o persoană asimptomatică poate călători în Estonia din țări terțe fără autoizolare, dacă ajunge dintr-o țară cu o rată de infecție egală sau mai mică de 75 la 100.000 de locuitori. Detalii aici

Condițiile de călătorie pentru cetățenii moldoveni care își planifică o vacanță în România și Ucraina

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din România a aprobat vineri, 25 iunie, o nouă hotărâre cu privire la clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată. Potrivit deciziei, R. Moldova rămâne în „zona verde”.

Începând cu 1 iunie curent, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Potrivit ultimelor informații actualizate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), cetățenii R. Moldova pot călători în România în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării noului coronavirus. 

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova. Prin excepție, pot fi scutite de măsura carantinei persoanele care fac obiectul prevederilor Hotărârilor CNSU nr. 28, 35 și 36 și anume:

  • Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
  • Persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
  • Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  • Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și – conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.

Ucraina

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • Rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV 2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau certificat medical emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.