Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Asistenții personali, demiși de…

DOC Asistenții personali, demiși de autoritățile municipale, vor fi reangajați de MMPS. Alexei Buzu: „Am demarat procesul de plată pentru aprilie”

Foto: Facebook/ Alexei Buzu

Asistenții personali care au fost demiși de Primăria municipiului Chișinău vor fi reangajați în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă (fosta Agenție Națională Asistență Socială, n.red.). Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri, 17 aprilie, de Guvern.

Mai exact, documentul prevede majorarea efectivului limită a AGSSSΠ„în suficientă măsură pentru a face posibilă angajarea asistenților personali disponibilizați de municipalitate” și instituirea Serviciului social „Asistența personală” cu specializare înaltă în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă, care va presta Serviciul respectiv în cazul în care asemenea servicii nu pot fi organizate şi gestionate de către autoritățile administrației publice locale, în raza administrativ-teritorială stabilită de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat în ședința Guvernului că asistenților personali, afectați de deciziile Primăriei municipiului Chișinău, le-a fost achitată plata compensatorie de 5000 de lei pentru luna martie.

„Prin aprobarea acestei hotărâri de guvern vom putea crea un serviciu alternativ de asistență personală în municipiul Chișinău și vom putea reangaja toți asistenții personali ca să poată să presteze acele servicii de bază. Ne referim în special la asistenții personali care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale municipalității. Vreau să menționez faptul că pentru luna martie, ministerul împreună cu partenerii, a achitat acea plată compensatorie de 5000 de lei pentru toți asistenții personali, iar începând cu ziua de ieri (marți, 16 aprilie, n.red.) am demarat procesul de plată pentru aprilie.

Noi vom crea acest serviciu și vom începe procesul de reangajare în luna mai. Eu sper foarte mult că municipalitatea va reveni în cadrul legal și moral, și va stopa acele activități și acțiuni abuzive, și nu va continua să distrugă în continuare acest serviciu esențial”, a spus Alexei Buzu în cadrul ședinței de Guvern.

„Domnule ministru, o precizare, acțiunile abuzive nu le-a făcut municipalitatea, ci primarul Ceban. Anume el i-a lăsat pe asistenții personali pe drumuri și i-a lăsat pe oamenii care au nevoie de această asistență fără serviciul public necesar”, a spus premierul Dorin Recean.

După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali au protestat pe 11 martie la Primăria municipiului Chișinău.

Pe 3 ianuarie a fost semnat un ordin de către Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) a Consiliului Municipal Chișinău, care prevedea concedierea asistenților personali ce sunt la pensie și a celor 190 de asistenți personali care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației finanțat de Guvern, dar și reducerea salariilor cu 50% a celor rămași.