Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Demers către Procuratură. Se cere…

Demers către Procuratură. Se cere anchetarea lui Furculiță și Voicu, după ce ar fi mușamalizat un dosar penal

Foto: nordnews.md

Deputatul Lilian Carp s-a adresat cu un demers către Procuratura Generală în care cere sancționarea deputatului socialist Corneliu Furculiță și a ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Se întâmplă după publicarea unui material jurnalist în care se arată că Furculiță s-ar face vinovat de trafic de influență și abuz de funcția și statutul pe care îl deține, după ce s-ar fi implicat pentru a-și scăpa nepotul de dosar penal, fiind prins de agenții de patrulare ai Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) în stare de ebrietate la volan.

Lilian Carp susține că acțiunile celor doi se încadrează în componenta infracțiuni de abuz de putere sau serviciu și exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

„Sunt convorbiri telefonice a lui Corneliu Furculiță și a soției acestuia care l-au instruit pe tânăr ce trebuie să facă pentru a nu fi tras la răspundere penală. Totodată, este o convorbire telefonică dintre tânăr și ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, care se prezintă drept Pavel și spune că are nr. de telefon de la Cornel Dmitrici. În opinia mea aceste acțiuni constituie componența infracțiuni de abuz de putere sau serviciu și exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu ce necesită investigate de autoritățile competente de drept”, a spus Lilian Carp într-o conferință de presă.

În context, deputatul anunță că emite un demers în adresa Procuraturii Generale, în care cere anchetarea lui Furculiți și Voicu.

„Solicit Procuraturii Generale să investigheze acțiunile ce depășesc în mod vădit limita de competență, săvârșite de Corneliu Furculiță, făcând uz de statutul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu participarea și implicarea ministrului de Interne, Pavel Voicu, care cad sub incidența Codului Penal al Republicii Moldova”, a mai spus Lilian Carp.

Totodată, Carp solicită demararea procedurilor de ridicare a imunității deputatului Corneliu Furculiță și de a obține acordul organului legislativ pentru investigarea penală și tragerea sa la răspundere.

Cât privește situația creată în jurul ministrului Voicu, deputatul solicită demisia din funcție a acestuia.

Într-un articol publicat luni de NordNews sunt prezentate mai multe înregistrări audio în care un tânăr se laudă unui amic despre cum un oarecare Cornel, care îi este rudă, a fluturat cu legitimația de deputat în fața polițiștilor, după ce aceștia l-au tras pe dreapta la ieșirea din Chișinău și l-au supus testului cu aparatul Dragger. Individul care se laudă prietenului cu aventurile și pilele sale se numește Sergiu Gorea, un tânăr în vârstă de 28 de ani, originar din satul Răuțel, raionul Fălești. Acesta este nepotul familiei Furculiță, mai exact fiul fratelui Ludmilei Furculiță.

Într-o altă înregistrare reiese clar că în rezolvarea acestui caz s-a implicat și ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Acesta l-ar fi sunat pe tânăr, prezentându-se „Pavel” și spunându-i că are numărul lui de la Cornel Dimitrievici (nota red.  Corneliu Furculiță), ca să-l întrebe mai multe detalii despre caz, pentru a rezolva situația.

Tânărul recunoaște că a băut bere până după miezul nopții și a dormit doar câteva ore. La care, interlocutorul cu voce asemănătoare cu cea a ministrului MAI, după ce l-a întrebat toate detaliile și i-a explicat cum se bea: „Rachiul iese repede… În vreo două-trei ore, în cinci ore iese vinul și în șapte iese berea”, i-a cerut să-l telefoneze, îndată ce va fi chemat la audieri.