Principală  —  IMPORTANTE   —   Deficit de 7000 de cadre…

Deficit de 7000 de cadre în R. Moldova. Ministrul Educației: „Salariul este o componentă a acestei probleme”

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, Sursa: MEC

În R. Moldova există un deficit de 7000 de cadre, iar „salariul este o componentă a acestei probleme”. Declarațiile au fost făcute de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1. 

Potrivit oficialului, anual, din 1000 de absolvenți la pedagogie doar 250 aleg să activeze în sistemul de învățământ. „Ne trebuie 30 de ani ca, la ritmul actual de încadrare în profesie, să acoperim deficitul de cadre didactice”, consideră Dan Perciun.

„(…) Dacă ar lucra toată lumea doar pe o normă didactică și n-ar avea suprasarcini, ar trebui 7000 de oameni (…). Salariul este o componentă a acestei probleme. Anul trecut, am majorat salariul cu 15%, a fost acea plată unică de 5000 de lei, s-au majorat sporurile specifice. Un salariu al unui tânăr specialist ajunge la 10 mii de lei, al unui profesor cu experiență poate ajunge la 14 mii de lei pentru o normă didactică a unui profesor care are grad didactic superior. Problema salarială este una importantă și suntem în discuții cu sindicatele. Vedem ce reușim să mai facem în 2025, dar vreau să asigur că la minister conștientizăm foarte bine că este necesar să facem aceste investiții și încercăm să convingem Ministerul Finanțelor, dar și alți parteneri”, a declarat ministrul.

Cât privește colectarea ilegală a banilor în școli, ministrul a menționat că au fost aplicate 19 amenzi, în special pentru părinți.

„În școli plățile informale sunt o problemă, mai ales în municipiul Chișinău, din diverse motive. Nu este loc acestor plăți în școală. Rămânem fermi și categorici în raport cu oricare colectare de bani într-o instituție de învățământ cu participarea oricăror actori (părinți, elevi, profesori). Vom monitoriza și vom sancționa disciplinar. CNA s-a activizat și au fost aplicate 19 amenzi, în special pentru părinți. Intenționăm să oferim școlii posibilitatea de a recepționa donații.

În Uniunea Europeană, în Statele Unite, există această implicare a comunității în viața școlară și ea este acceptată pe contul școlii. E o opțiune voluntară, fără niciun fel de implicare a părinților și anonimă. Să evităm oricare repercusiuni, în caz că cineva nu contribuie și așa mai departe, sau invers: să nu fie favorizat copilul al cărui părinte a plătit. O să construim acest mecanism prin sistemul guvernamental de plăți, prin card bancar, să contribuie direct în contul școlii pentru proiectele prioritare pe care le-a stabilit comunitatea”, a precizat ministrul.

De la 1 ianuarie 2024, salariile cadrelor didactice din țară au crescut cu 15 %. 

10 245 de cadre didactice și personal didactic auxiliar au activat pe parcursul anului trecut de studii în sistemul educațional din municipiul Chișinău, conform datelor MEC.