Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Dați să rămână totul aici…

„Dați să rămână totul aici în școală, să nu se audă nicăieri (…), înțelegeți-l că a avut un moment de furie”. Circumstanțele scandalului de la gimnaziul din Sărăteni, unde un elev susține că a fost lovit de profesorul de matematică, care e și primar, dar și vicepreședinte de partid

Profesorul gimnaziului din Sărăteni, raionul Leova, suspendat din funcție după ce a fost acuzat că ar fi lovit un elev, este primarului unui sat din raionul Leova, dar și vicepreședinte de partid. Contactat de ZdG, acesta a negat că l-ar fi lovit pe copil. Părinții elevului susțin însă contrariul: în jurul orei unsprezece, copilul l-a sunat pe soț, plângea, se sufoca, nu putea vorbi și i-a spus că a fost lovit de profesorul de matematică pentru că nu a făcut câteva exerciții”, povestește mama acestuia, într-o discuție cu ZdG. Procurorii din Leova au deschis o cauză penală. 

Joi, 22 februarie, profesorul de matematică din Leova, care ar fi lovit un elev, a fost suspendat din funcție pe perioada anchetei, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării (MEC). 

Ulterior, ZdG a discutat cu Tatiana Tcaci, directoarea gimnaziului Sărăteni, pentru a afla circumstanțele cazului, însă aceasta nu a dorit să facă declarații. 

În schimb, mama elevului a fost dispusă să discute cu noi și să ne spună partea lor de adevăr. Femeia susține, din spusele fiului său, că acesta a fost lovit în timpul orelor de științe, care erau ținute în acea zi, din nu se știe care motiv, de profesorul de matematică, Iurie Ghenea. Acesta este și primar în localitatea vecină, Cazangic. 

Mama elevului: „Cu profesorul de matematică nici nu am vorbit”

Din declarațiile mamei, totul s-ar fi întâmplat la data de 1 februarie: „În jurul orei unsprezece, copilul l-a sunat pe soț, plângea, se sufoca, nu putea vorbi și i-a spus că a fost lovit de profesorul de matematică pentru că nu a făcut câteva exerciții. Soțul imediat a sunat directoarea, însă aceasta a strigat la telefon. (…) Copilul a ieșit afară și s-a așezat pe o bancă lângă o secție de poliție din apropierea școlii. Acolo l-a văzut un polițist și l-a întrebat de ce nu este la ore, apoi l-a însoțit la școală.” 

Mama copilului declară că în jurul orei 14:00, ajunsă la școală, a fost chemată în cabinetul directoarei unde se mai aflau două profesoare, care au încercat să o convingă să „treacă peste acest incident”: „Dați să rămână totul aici în școală, să nu se mai audă nicăieri, altă dată nu se va mai întâmpla. (…) Se întâmplă că toți suntem nervoși și toți avem probleme pe acasă, întelegeți-l că a avut un moment de furie”, i-ar fi zis directoarea.  

„Cu profesorul de matematică nici nu am vorbit, el nu ne-a așteptat nici măcar la școală ca să ne clarificăm, era furios și a spus că legea va rezolva”, mai spune mama elevului. 

Ea afirmă că, de fapt, colegii fiului ei ar fi recunoscut în cadrul unor discuții private că au fost de față când elevul a fost lovit de profesor, însă la școală unii dintre ei ar fi spus că profesorul „nu l-a lovit tare, doar l-a atins”.

Totodată, tot din spusele elevului, în acea zi, același profesor ar mai fi lovit un elev, însă acesta nu vrea să recunoască pentru că îi este frică să nu fie exmatriculat și înjosit. Mama elevului mai afirmă că fiul său a fost nevoit să se întoarcă pe jos din Sărăteni la Vozneseni (locul unde sunt stabiliți cu traiul), pentru că în autobuz colegii lui l-ar fi jignit și hărțuit, numindu-l trădător, iar aceste jigniri continuă „chiar de față cu profesorii, iar ei nu zic nimic”

Profesorul este și primar, dar și vicepreședinte de partid. „Poate pare absurd, dar nu cunosc, eu nu am ore în clasa a cincea”

Stanislav Mangîr, procurorul Procuraturii Leova, care se ocupă de acest caz a declarat pentru ZdG că a fost deschisă o cauză penală în care urmează să se stabilească toate circumstanțele, inclusiv analiza expertizei medico-legală a elevului. 

Iurie Ghenea, profesor la liceele din Sărăteni și Cazangic și primar în Cazangic, raionul Leova foto:facebook.com

ZdG a reușit să discute și cu Iurie Ghenea, profesorul de matematică care activează și în calitate de primar al localității Cazangic, Leova. Acesta ne-a zis că nu cunoaște … cazul: „Poate pare absurd, dar nu cunosc, eu nu am ore în clasa a cincea. (…), Nu cunosc deloc datele anchetei, și nici care este treaba, eu tot aud de la știri”, a spus acesta, insinuând că nu înțelege despre ce este vorba. 

Iurie Ghenea neagă că ar fi lovit elevul, ba mai mult, acesta afirmă că nu cunoaște nici măcar de ce a fost suspendat din funcția de profesor din cadrul gimnaziului Sărăteni. Profesorul a spus că faptele vor fi confirmate doar de către procurori.  

La data de 14 februarie, într-un interviu oferit pentru ProTV.md, însă, profesorul a declarat că ar fi ținut ore pentru clasa a cincea, deși pentru ZdG acesta a afirmat contrariul. 

În același interviu, profesorul a declarat că elevul, vrând să îi facă rău, și-ar fi provocat singur vătămările corporale: „Stătea cu degetul și tot apăsa și apăsa, tare, idee n-am, poate ca să-mi facă mie rău”, a spus profesorul. 

Iurie Ghenea a devenit primar al localității Cazangic în noiembrie 2023. El a câștigat mandatul de primar din primul tur de scrutin, reprezentând Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Datele publice arată că Iurie Ghenea este și vicepreședinte al formațiunii politice, responsabil de raioanele Leova, Cantemir și Cahul. Iurie Ghenea a evitat să vorbească despre scandalul în care este implicat și implicarea sa în activitatea politică. 

Iurie Ghenea este vicepreședinte al ALDE, conform informațiilor de pe site-ul formațiunii politice

Conform informațiilor din declarația de avere și interese, depusă de Iurie Ghenea în decembrie 2023, la scurt timp după ce a devenit primar al satului, acesta a avut în 2022 venituri de la Gimnaziu Mihai Viteazul din Cazangic, cât și de la Gimnaziul din Sărăteni. Înainte de a fi ales primar al satului, Iurie Ghenea a fost contabil-șef al primăriei Cazangic. 

Citiți și: VIDEO/ Mărturiile părinților unor copii agresați la școală de profesori sau elevi – Ziarul de Gardă (zdg.md)

Alexandra Dimitriu, stagiară ZdG