• „Contraindicăm priponirea animalelor”-ANSA vine cu recomandări în contextul riscului sporit de inundații

  „Contraindicăm priponirea animalelor”-ANSA vine cu recomandări în contextul riscului sporit de inundații
  foto simbol: ansa.gov.md
  vizualizări
  28 iunie 2020 | 12:31

  În contextul avertizării hidrologice, precum și avertizării de caniculă emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), într-un comunicat de presă atenționează îngrijitorii de animale despre necesitatea de a lua măsuri de protecție a animalelor și de a le oferi apă și hrană suficientă.

  În situaţia în care animalele de fermă sunt ţinute într-o zonă în care există risc de inundaţii, îngrijitorii de animale trebuie să dispună de un plan pentru a proteja animalele. Acesta trebuie să includă locul în care vor fi mutate animalele în caz de inundaţie şi modalitatea de transport a acestora. De asemenea, proprietarii animalelor trebuie să urmărească avertizările meteorologice privitor la riscurile inundațiilor.

  În aceste zile, recomandăm evitarea pășunatului sau cazarea animalelor, precum și contraindicăm priponirea animalelor, în imediata vecinătate a albiilor  râurilor mari, se arată în comunicat.

  Animalele trebuie adăpate corespunzător

  ANSA notează că în timpul şi după producerea de inundații, sau alte intemperii, apa pluvială prin spălarea suprafețelor și antrenarea gunoiului de grajd, substanțelor chimice pot polua apa din râuri, iazuri, fântâni şi acest lucru poate afecta starea de sănătate ale animalelor care o consumă. În acest caz, instituția recomandă utilizarea apei din surse de apă mai puțin afectate de aceste fenomene.

  De asemenea, instituția relatează despre necesitatea adăpării corespunzătoare a animalelor pe timp de caniculă. Vacile de lapte consumă în mediu 115 l de apă pe zi, porcii mai mari de 70 de kg consumă în mediu 9l de apă pe zi, caii mari în jur de 49 de l de apă pe zi, iar 100 de găini ouătoare consumă în mediu 25 de l de apă pe zi.

  De asemenea, proprietari ianimalelor ar trebui să suplinească rația furajeră a animalelor cu paie sau fân, pentru ca acestea să nu aibă tulburări digestive.

  Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind extrem de importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%, relatează ANSA.

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 24 iunie ora 13.00- 2 iulie ora 00.00, cod portocaliu de inundații pe bazinul de mijloc a râului Nistru și cod galben de caniculă pe teritoriul întregii țări.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze

  Persoanele au fost transportate în mod organizat, cu implicarea a 8 autocare și 45 de microbuze, măsurile de protecție au fost ignorate, iar marea majoritate a celor prezenți nu au respectat distanța socială &#…
  IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze

  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Totodată, un bărbat de 61 de ani s-a stins…
  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore – 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. Odată cu relaxarea re…
  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  După ce ieri, deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), astăzi, 12 iulie și colegul de celulă al acestuia a fost internat în secți…
  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate. De…
  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  Mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Pu…
  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”