Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Confirmat: un bărbat din Cahul…

Confirmat: un bărbat din Cahul a fost infectat cu virusul West Nile

Agenția Națională pentru Sănătate Publică confirmă infectarea cu temutul virus West Nile a unui bărbat în vârstă de 70 de ani din municipiul Cahul. Persoana s-a îmbolnăvit la 24 august, prezentând oboseală și febră 39 — 40.

Conform autorităților, bărbatul a fost internat la Spitalul raional Cahul, iar ulterior a fost transferat la Institutul de urgență din municipiul Chișinău.

La 18 august bărbatul s-a aflat într-o vizită la Galați, România, unde au fost deja înregistrate cazuri de infecție cu virusul West Nile, iar în urma analizelor s-a constatat că acesta a fost înțepat de o insectă necunoscută.

În perioada 03.06.2019 – 28.08.2019, în Romania, au fost înregistrate 19 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care două decese.

Pe parcursul anului 2019, cazuri de infecție cu virusul West Nile (170) au fost raportate de 8 țări din Uniunea Europeană: Grecia (126), România (19), Cipru (11), Ungaria (7), Italia (3), Bulgaria (2), Austria (1) și Franța (1). Serbia (7) și Turcia (7) au înregistrat 14 cazuri în sezonul 2019. 17 decese provocate de infecția cu virusul West Nile au fost raportate de Grecia (13), România (2), Cipru (1) și Serbia (1).

Infecția cu virusul West Nile este boală care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Transmiterea virusului la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om. Țânțarul devine infectat cu virus în urma hrănirii cu sângele animalelor, păsărilor bolnave.

Manifestările clinice ale infecției cu virusul West Nile sunt diverse: de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Persoanele infectate cu virusul West Nile pot prezenta următoarele simptome:

  • stare generală nesatisfăcătoare, vărsături;
  • febra ridicată (380-400C) însoțită de durere de cap intensă;
  • dureri de gât, mușchi și articulații;
  • sensibilitate crescută la lumină.

Totodată, infecția cu virusul West Nile se poate manifesta diferit:

  • Ca o infecție asimptomatică: în aproape 80% din cazuri, pacienții nu au semne și nu au simptome.
  • Ca febra West Nile: aproape 20% dintre pacienții se confruntă cu un sindrom febril ușor.
  • Boli neuroinvazive — aproape 1% dintre pacienții cu infecția cauzată de virusul West Nile dezvoltă complicații în sistemul nervos central, care afectează creierul și măduva spinării.

Tratament specific împotriva infecției cu virusul West Nile nu există, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.