Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Concluziile Ministerului Sănătății după acuzațiile…

Concluziile Ministerului Sănătății după acuzațiile și dezvăluirile medicului Mihai Stratulat

sursa:facebook/MMPSF

Acuzațiile și dezvăluirile făcute de medicul Mihai Stratulat despre sistemul medical din R.Moldova nu s-au confirmat. „Comisia a stabilit conformitatea asistenței medicale acordate în cele două instituții medicale”, se menționează într-un Comunicat de presă al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Instituția anunță ca, în urma informațiilor postate pe rețelele de socializare de către medicul-neonatolog Mihai Stratulat privind calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (SCMC nr.1) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (SCM nr.1), prin autosesizare, a instituit o comisie multidisciplinară de specialiști, cadre academice de la USMF ”N. Testemițanu” și angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (în total unsprezece specialiști multi-profil, precum și 2 experți-invitați) care a evaluat informațiile și presupusele acțiuni raportate.

În același comunicat se precizează că, s-au efectuat verificări la ambele instituții medicale vizate, iar comisia a aplicat în investigație Regulamentul activității de supervizare în domeniul sănătății mamei și copilului cu instrumentele de supervizare externă a asistenței medicale, a executat observarea directă a pacienților, convorbiri cu părinții/aparținătorii. La fel, s-a studiat și analizat arhiva fișelor medicale pe perioada 2016-2018, inclusiv fișele medicale ale copiilor care se aflau internați la momentul verificării.

Totodată, membrii Comisiei au analizat aplicarea actelor normative și documentelor de referință conform legislației: planul strategic de dezvoltare ale instituțiilor vizate, rapoartele anuale de activitate ale acestora pentru anul 2017 și semestrul I anul 2018, gradul de satisfacție a aparținătorilor, certificatele de acreditare și de perfecționare continuă în domeniul medical al medicilor radiologi, chestionare de evaluare a parinților sau îngrijitorilor etc.

De asemenea, au fost minuțios studiate rezultatele de radiografie digitală efectuate copiilor-pacienți. Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au studiat detaliat și independent documentația medicală (2016-2018) și codificarea clinică a diagnozelor în sistemul de clasificare a pacienților în funcție de diagnostic (DRG).

Comisia a stabilit conformitatea asistenței medicale acordate în cele două instituții medicale, aplicabilitatea protocoalelor naționale în domeniul neonatologie /pediatrie și a documentat o cotă constantă a diagnozelor principale de Pneumonie în structura grupelor de diagnostic principal.

Raportul final indică, în bază de evidențe și date statistice anuale, tendința de diminuare a diagnozelor de Pneumonie la ambele spitale în 2017 și în primul trimestru 2018. Nu au fost confirmate cazuri de internare nejustificată a copiilor. Concluziile Comisiei confirmă administrarea corectă a terapiei antibacteriene la copii internați. Antibioticele au fost și sunt administrate în conformitate cu protocoalele clinice naționale și Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății.

În ancheta Comisiei este menționat asigurarea cu medici-radiologi și imagiști la ambele instituții medicale – toți licențiați în radiologie. În acelaș timp, 2 radiologi (din totalul de 4) sunt de vârstă pensionară, respectiv de 67 și 74 de ani, care nu au avut în ultimii cinci ani cursuri de perfecționare continuă.

Menționăm, eroarea existentă în cadrul normativ care nu prevede obligativitatea cadrelor medicale de vârsta pensionară de a-și perfecționa cunostințele. Membrii Comisiei privind calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul celor două spitale publice au facut referință la devierea de la prevederile Codului de etică și deontologie medicală a medicului Mihai Stratulat și de la normele dreptului la independență profesională și instituțională.

În cazul anumitor neconformități în practica medicală, dubii, informații bazate pe dovezi sau presupuse ilegalități de acordare a asistenței medicale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită raportarea directă în adresa sa sau informarea altor autorități competente, se spune în comunicatul Ministerului.

La începutul lunii iulie, medicul pediatru Mihai Stratulat, critica dur sistemul de sănătate din R. Moldova și acuza câteva instituții medicale din capitală că ar pune diagnoze greșite copiilor și i-ar spitaliza doar pentru ca instituția să obțină mai mulți bani de la stat. Cunoscutul medic, care deține o clinică privată în Chișinău, afirma că în prezent spitalele sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în baza sistemului DRG (Diagnostic Related Groups), ceea ce înseamnă că instituția primește bani în funcție de cât de complex este cazul pacientului. Respectiv, dacă crește complexitatea, crește și suma rambursată de Companie.