Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CNAS anunță că a finanțat…

CNAS anunță că a finanțat prima tranșă de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă

Sursa foto: ZdG

Casa Naționala de Asigurări Sociale (CNAS) anunță că vineri, 7 aprilie, conform graficului anunțat anterior a fost finanțată prima tranșă de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă. Valoarea totală a finanțării a constituit 54,8 milioane lei.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la instituția bancară unde sunt deserviți sau la orice oficiu poștal din țară. Plata tuturor prestațiilor sociale se efectuează prin modalitatea de plată selectată de beneficiar și disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

Indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, acordate din mijloacele angajatorului, se stabilesc, se calculează şi se plătesc de angajator pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pentru fiecare angajat pe parcursul unui an calendaristic, în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă.

Indemnizațiile acordate din mijloacele angajatorului se stabilesc de către angajator/angajatori în temeiul certificatului medical pe suport de hârtie, în original sau copie. La solicitarea angajatului, angajatorul căruia i se prezintă originalul certificatului prezintă o copie/copii cu mențiunea „copia corespunde originalului”, pentru a fi prezentat altor angajatori, unde activează persoana.

CNAS susține că dezvoltă servicii electronice menite să economisească timp și resurse, astfel oferind mai multe oportunități de a solicita prestațiile sociale: „Pe pagina web-oficială www.cnas.gov.md poți aplica online la un șir de prestații sociale, dar și verifica online statutul certificatului medical, introducând în câmpul respectiv seria şi numărul certificatului”.