Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine a fost Nicolae Dabija:…

Cine a fost Nicolae Dabija: scriitor, academician, deputat în primul Parlament

În această dimineață a pierdut lupta pentru viață scriitorul basarabean Nicolae Dabija. Acesta a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Nicolae Dabija a fost un scriitor, istoric literar și om politic din R. Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Potrivit Litera, Dabija a fost nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din marii duhovnici români, deportat în Gulag în 1947. A cunoscut profund viața comunităților românești din jurul României. În calitate de redactor-șef al săptămânalului Literatura și Arta, editat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din R. Moldova.

Săptămânalul condus de Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească. În perioada de glorie săptămânalul Literatura și Arta depășea tirajul de 260 000 de exemplare.

În 2005 a fost ales președinte al Forului Democrat al Românilor din R. Moldova, organizație neguvernamentală de cultură și drept, la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale. La 1 iulie 2008 avea peste 250 000 membri, fiind organizația nonguvernamentală cu cea mai largă aderență din republică, cu filiale în Ucraina (Bucovina de Nord, Sudul și nordul Basarabiei, or. Ananiev ș.a), Federația Rusă (Moscova, Norilsk, Surgut), Israel, Italia, Grecia, Serbia, Letonia, Georgia. Dintre activitățile FDRM a făcut parte și depunerea Cererii de Aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (la 26 decembrie 2006) din partea Societății Civile, însoțită de peste 200 000 de semnături.

În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești. A continuat să fie deputat în Parlamentul R. Moldova în anii 1990-1994 și 1998-2001.

Nicolae Dabija a fost autor a peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică (unele traduse şi publicate în SUA, Brazilia, Franța, Italia, Federaţia Rusă ș.a.). Revista americană de poezie Cold Mountain Review l-a numit pe Nicolae Dabija unul dintre cei mai de seamă poeți ai lumii.

Scriitorul Nicolae Dabija a pierdut în această dimineață lupta pentru viață din cauza COVID-19.