Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce soluție propune Nistor Grozavu…

Ce soluție propune Nistor Grozavu pentru evacuarea gunoiului din capitală

Nistor Grozavu a fost eliberat din arest și gestionează primăria, pe perioada arestului lui Dorin Chirtoacă

Astăzi, la primăria mun. Chișinău a avut loc o ședință în care s-a discutat problema deșeurilor din capitală. Situația a apărut după ce locuitorii com. Bubuieci au blocat accesul autospecialelor la gunoiștea din localitate. Între timp, coșurile de gunoi din oraș au devenit arhipline. Nistor Grozavu a menționat că primăria nu are la moment, o soluție definitivă.

„Sunt mai multe variante, dar nu avem o soluție definitivă.  O soluție ar fi ca până la sfârșitul lunii septembrie să rămânem aici cu lucrările (la Bubuieci, n.r.). La Țânțăreni trebuie să cumpărăm o stație de epurare de altă capacitate, trebuie executat proiectul tehnic, dar el poate fi făcut în paralel, și trebuie semnat contract de colaborare cu primăria Țânțăreni. Începând cu septembrie, debutează lucrările de conservare la Bubuieci, apoi se selectează o companie pentru revitalizarea acestui teritoriu, stația de epurare va rămâne în exploatare încă pentru 10-15 ani. Este necesar și un sistem de captare a metalului cum avem la Țânțăreni. Va urma doar să negociem, să acordăm facilități, dar acest lucru urmează a fi rezolvat.

În rândul acelor protestatari s-au strecurat mai multe personalități politice, care speculează pe acel disconfort din com. Bubuieci. Într-adevăr, în 2011 s-a prevăzut că acest poligon e unul provizoriu. Este o perioadă foarte lungă, în care pare că nu s-a întreprins nimic, dar nu e așa. Pe data de 16, se finalizează licitația pentru stația de epurare din com. Bubuieci. Noi am studiat zona de peste 50 km din practic toate raioanele din apropiere de Chișinău și, practic, nu există gunoiști autorizate, sau dacă există, nu au capacitatea necesară”, a declarat Nistor Grozavu.