Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANRE are un nou director…

ANRE are un nou director general! În ultimul an a schimbat două funcții importante în stat

Cu 54 de voturi și în aplauzele deputaților, Tudor Copaci, cel care acum o săptămână a ocupat unul dintre cele cinci fotolii de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost numit astăzi, 6 aprilie, de către Parlament director general al Consiliului de administrație al  ANRE, instituțiie care imple­men­tea­ză poli­ti­ca sta­tu­lui pri­vind regle­men­ta­rea în sec­toa­re­le ener­ge­ti­ce. 

Tudor Copaci a fost numit la 30 martie  de către Parlament în funcția de Director al Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Directorul consiliului de administraţie a fost propus de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe de profiîn urma unui concurs la care s-au înscris 12 candidați: Ion Matei, Mihail Cernei, Alexandru Lupan, Iurie Ursu, Vasile Daud, Ruslan Surugiu, Sergiu Ungureanu, Tudor Copaci, Adrian Cazacu, Anatolie Cainareanu,  Victor Parlicov, Dorin Dușciac.

Tudor Copaci a fost numit la Agenția Proprietății Publice (APP) în septembrie 2016, la doar câteva zile după ce a fost demis din funcția de secretar general al Guvernului. Tudor Copaci a fost director APP și în perioada 2009-2013. El a deținut și alte funcții importante în stat cum ar fi cea de viceministru al economiei, în două rânduri, între 2008-2009 și 2013-2015. Tudor Copaci s-a născut la 14 iunie 1971 și este specialist în finanțe. Tudor Copaci nu are studii în domeniul energetic, acesta este absolvent al Universității de Stat din Moldova (USM) și a Academiei de Studii Economice (ASEM), Facultatea de Finanțe. 

În ultima declarație de avere plasată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, cea pentru 2015, Copaci indică un venit de peste 125.000  lei din activitatea la Ministerul Economiei și aproape 17.000 lei din servicii de administrare la Combinatul Poligrafic din Chișinău, precum și 2331 lei din activitatea didactică la USM.  Din societățile la care este membru sau președinte al consiliului de observatori, Copaci a obținut peste 500.000 lei. Acesta deține două apartamente cu suprafața de 68,7 m.p. și, respectiv, 55,4 m.p., precum și două garaje. Copaci mai are în posesie două automobile, unul marca Mitsubishi Pajero  obținut în 2009 și un Toyota Carina, cumpărat în 2012. La capitolul Active financiare, Tudor Copaci indică mai multe conturi curente și 4 depozite bancare. Acesta deține și o cota parte la S.A. “IPTEH” ( 5710 acțiuni) și 20% la IM “Osmanli Company”.