Principală  —  IMPORTANTE   —   ANI a încetat procedura de…

ANI a încetat procedura de control a averii și intereselor personale în privința fostului șef al IGP și ministru al Apărării Alexandru Pînzari: nu există diferență substanțială nejustificată între averea și cheltuielile declarate

Foto: politia.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința fostului șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP) și fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari. Inspectorul de integritate care a efectuat verificările susține că nu a fost depistată nicio „diferență substanțială nejustificată” între averea și cheltuielile declarate de Pînzari și membrii familiei sale.

Potrivit actului de constatare, publicat de ANI, controlul averii și intereselor personale s-a efectuat în privința lui Alexandru Pînzari pe durata exercitării funcției de șef al IGP – 30.03.2016 până în 29.01.2020, și a funcției de ministru al Apărării – 16.03.2020 până în 09.11.2020. „Nu a fost supusă verificării perioada 30.01.2020 – 15.03.2020, pentru că în această perioadă Alexandru Pînzari nu deținea calitatea de subiect al declarării averii și al intereselor personale”, se arată în Actul de constatare al ANI.

„Generalizând rezultatele controlului, inspectorul de integritate ajunge la concluzia că între averea dobândită de dl Pînzari Alexandru și membrii familiei în timpul exercitării funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne și funcției de ministru al Apărării și veniturile obținute în aceeași perioadă nu există diferență substanțială nejustificată”, menționează inspectorul de integritate în actul de încetare a controlului.

Controlul averii și intereselor personale în privința lui Alexandru Pînzari a fost inițiat de ANI la 22 iulie 2021. – Actul de încetare a controlului averii și insertelor personale inițiate în privința lui Alexandru Pînzari.

Alexandru Pînzari a fost director interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, iar în 2016 a venit la conducerea Inspectoratului General al Poliției (IGP). În 2019, a fost demis de la șefia IGP, iar în martie 2020, este numit în funcţia de ministru al Apărării, din partea PDM. 

Fostul ministru al Apărării în Guvernul Chicu, Alexandru Pînzari, a fost reținut în vara anului 2021 de ofițerii Serviciului de Informație și Securitate (SIS) și procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI.