Principală  —  IMPORTANTE   —   Angajații CFM au început să-și…

Angajații CFM au început să-și primească salariile restante. Spînu: „Până la finalul acestei luni vom închide, inclusiv, luna decembrie”

Sursa foto: CFM

Angajații Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) au început să își primească salariile pentru luna decembrie 2023, iar până la sfârșitul acestei luni restanțele ar urma să fie acoperite complet. Cel puțin asta spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, banii pentru acoperirea restanțelor salariale vin dintr-un credit acordat de Agenția Proprietății Publice.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că săptămâna trecută angajații CFM și-au primit salariile restante pentru luna noiembrie și, de curând, a început achitarea plăților pentru luna decembrie.

„Săptămâna trecută au fost închise definitiv (restanțele – n.r.) pentru luna noiembrie și au început să fie achitate, în mare parte, salariile pentru luna decembrie. Din discuțiile pe care le am, până la finalul acestei luni vom închide, inclusiv, luna decembrie”, a spus ministrul Spînu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

„Banii s-au luat din economiile care se fac inclusiv prin reducerea anumitor costuri. Prima solicitare pe care am avut-o față de noul administrator interimar a fost să treacă pe fiecare linie și să vedem cum putem salva unele resurse. Și doi, Agenția Proprietății Publice a oferit, printr-o întreprindere de stat, un credit către CFM, pentru a putea asigura într-un regim mai rapid achitarea acestor datorii”, a mai spus Andrei Spînu.

Acesta susține că autoritățile de resort urmăresc săptămânal cum „cresc veniturile din vânzările de servicii de transport pe căile ferate”. „Lucrurile un pic s-au stabilizat și asta este bine. Așteptăm să avem creșteri, astfel încât oamenii să nu mai aibă restanțe pentru salarii nicio lună”, a mai spus ministrul.

În ianuarie 2024, Ziarul de Gardă scria că toți angajații CFM nu și-au primit salariile timp de două luni. O recunoștea chiar Eduard Calancea, vicedirector al CFM  responsabil de activitatea economică.

Noi lucrăm în continuare cu conducerea companiei ca să reducem aceste restanțe salariale. Există un program întreg de acțiuni care se desfășoară. Asta e ce pot să vă spun acum, la moment, pentru că nu am dreptul să întru în aceste detalii. Credeți-mă, noi la CFM avem două priorități: salariații companiei, aici se depun toate eforturile ca oamenii să primească în timp remunerarea muncii și menținerea activității operaționale a companiei. Pe aceste două elemente ne focusăm în continuare. Cauza reținerilor salariale este conjunctura economică, ca urmare a conflictului care este în regiune. Au scăzut drastic transporturile de marfă, care ne-au afectat direct”, a spus Eduard Calancea. 

Fostul șef al întreprinderii CFM Oleg Tofilat și-a dat demisia în luna ianuarie. În februarie, Serghei Tomșa a fost numit director interimar CFM. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că este prea devreme pentru a pune achitarea salariilor pe seama venirii noului.