Principală  —  IMPORTANTE   —   Andrei Cebotari, desemnat de Parlament…

Andrei Cebotari, desemnat de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Andrei Cebotari a fost desemnat de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Pentru candidatura lui au votat 56 de deputați. Potrivit legislației, membrul CSP din partea Parlamentului este numit în funcție cu votul majorității deputaților aleși.

Andrei Cebotari este licențiat în drept. În perioada 2018-2021, el a activat în cadrul Centrului de Politici și Reforme (CPR), elaborând politici în domeniul integrității și anticorupție, instituție în care și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a activat în perioada 2017-2019. Din 2020 Cebotari oferă consiliere juridică în activitatea legislativă, acordând asistență juridică inclusiv deputatului Alaiba. Anterior, el a participat la schimburi de experiență în Armenia, Georgia, Polonia, Russia, România și Ucraina.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Andrei Cebotari ne-a spus că numirea lui în funcția de membru al CSP nu are nicio legătură cu faptul că a lucrat cândva cu deputatul PAS Dumitru Alaiba. El ne-a spus că în perioada următoare va rezilia contractul de consiliere juridică pe care îl are cu deputatul PAS pentru a nu admite o incompatibilitate de funcție.

„Domnul deputat Alaiba nu a făcut parte din Comisia de concurs. Dumnealui este președintele Comisiei economie, buget și finanțe. Concursul pentru ocuparea membrului CSP din partea Parlamentului a fost desfășurat de către Comisia juridică, numiri și imunități, respectiv domnul deputat Alaiba nu a făcut parte din acea comisie de concurs și nu a avut cum să influențeze rezultatul concursului. Pe parcursului ultimelor doi ani, 2020-2021, am prestat servicii de consultanță juridică către patru persoane – una fizică și trei juridice. Prin urmare, domnul deputat nu a fost unicul beneficiar al serviciilor juridice pe care le-am acordat. Îi acord consiliere juridică de pe 1 martie 2020 până în prezent, dar o să încheiem contractul pentru că este incompatibilitate de funcție. Funcția de membru CSP este incompatibilă cu orice altă activitate în afară de activitatea didactică, sportivă și în cadrul asociațiilor obștești. În continuare o să pot activa în cadrul asociațiilor obștești, dar n-o să pot presta consultanță domnului deputat. În acest caz nu a fost vorba de vreun conflict de interese”, a declarat Cebotari.

„Este adevărat, el a mi-a oferit consiliere juridică până acum și a fost un foarte bun ajutor. Între numirea de astăzi și faptul că noi cooperat există unica legătură că, din păcate, trebuie să ne despărțim, pentru că funcțiile sunt incompatibile. Concursul a fost amânat de două ori din motiv că nu erau candidați. Eu nu am putut să-i interzic să participe la concurs doar fiindcă este consilierul meu”, a declarat deputatul PAS Dumitru Alaiba pentru ZdG.

Potrivit celei mai recente declarații de avere depusă de Cebotari, în anul 2021, acesta a ridicat un salariu de 143 540,52 lei de la Centrul de Politici și Reforme; un salariu de 24 193,55 de lei de la Comunități Active pentru Democrație Participativă; un salariu de 144 mii de lei din calitate de consiliere juridică în activitatea legislativă, precum și 47 656,64 de lei de la Institutul pentru Inițiative Strategice.

Candidatul la funcția de membru al CSP din partea Parlamentului trebuie să facă parte din rândul societății civile, să aibă o experiență de cel puțin trei ani în domeniul dreptului și o activitate notorie în domeniul jurisprudenței.