Principală  —  Ştiri  —  Social   —   AM: Poluarea cauzată de mașini…

AM: Poluarea cauzată de mașini provoacă „boli grave”

Foto: auditeco.ro

Poluarea cauzată de mașini a devenit o „problemă deosebit de gravă”, care a ajuns să afecteze nu doar mediul înconjurător, ci și sănătatea oamenilor. Expunerea îndelungată la concentrații mari de emisii de gaze poate cauza boli grave, informează Agenția Mediului (AM) joi, 11 ianuarie.

Traficul aglomerat este una dintre cele mai mari surse de poluare din prezent, determinând o calitate a aerului scăzută, schimbări climatice, dar și poluare fonică. Benzenul (C6H6) din aer care este o substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate și produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central este produs în proporție de 90% din traficul rutier”, se arată într-un comunicat.

Aerul atmosferic este mai poluat în sectoarele cu trafic intens al transportului auto, unde sunt depăşiri ale standardelor de calitate pentru suspensiile solide de dimensiunea 10 mkm (PM 10) şi dioxidul de azot  în cele mai industrializate urbe şi cu un trafic intens.

 „Scăderea gradului de poluare a mașinilor rămâne un obiectiv ce trebuie atins pentru îmbunătățirea condițiilor de trai din viitor. Campania „Miercurea Verde” are drept obiectiv îndemnul de a renunța la mașinile proprii în folosul transportului public, a bicicletelor, trotinetelor și a mersului pe jos, de a informa și determina comunitatea în legătură cu necesitatea reducerii emisiilor de gaze de eșapament. Pentru a respira aer curat în orașele noastre nu este suficient doar o zi pe săptămână să renunțăm la automobil în favoarea transportului prietenos mediului, ci este necesar să devină un mod de viață”, declară reprezentanții AM.

Emisiile sub formă de dioxid de azot, dioxid de carbon, hidrocarburi, oxizi de sulf și particule au un impact negativ asupra sănătății umane și asupra aerului, în special când sunt în concentrații mari.

Microparticulele (PM 2.5, PM10) – sau particule în suspensie – sunt micro-produse generate de traficul rutier, compuse din emisiile de carbon provenite de la motoare, particule mici de metal și aliajele acestora, microparticule de cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe străzile și arterele rutiere. „Particulele în suspensie mai mici de 10 micrometri trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură”, informează AM.

Oxizii de azot (NO, NO2) sunt un grup de gaze foarte reactive, majoritatea – fără culoare sau miros. Cel mai adesea, ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane.

„Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar. Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii”, potrivit aceleiași surse.