Principală  —  Ştiri  —  Social   —   AAC a cerut sancționarea „Avia…

AAC a cerut sancționarea „Avia Invest”. Reacția concesionarului Aeroportului Chișinău

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a anunțat săptămâna trecută că a depus o sesizare la poliție, cerând sancționarea companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău pentru refuzul de a prezenta baza de cost pentru tarifele aeroportuare. Drept reacție, administraţia „Avia Invest” SRL a menționat că este „încrezătoare în compentenţa instituţiilor abilitate de a-şi face munca în conformitate cu prevederile legale”.

Într-un comunicat de presă publicat la 27 martie, AAC sublinia că, la 12 februarie curent, a solicitat concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău, „Avia Invest” SRL, prezentarea bazei de cost a tarifelor pentru serviciile aeroportuare pentru anul 2020.

„Conform Codului aerian, AAC este instituția care verifică corectitudinea formării mărimii taxelor pentru serviciile aeroportuare şi de navigație aeriană. Solicitarea a fost facută în scopul asigurării transparenței la aplicarea tarifelor aeroportuare și ca urmare a recomandărilor expuse de Curtea de Conturi conform Hotărârii nr. 1 din 24.01.2020 – „Cu privire la aprobarea Raportului auditului conformității încheierii și executării prevederilor Contractului de parteneriat public-privat privind concesionarea activelor Î.S Aeroportul Internațional Chișinău”, preciza AAC.

Astfel, conform AAC, la 17 martie, prin răspunsul scris oferit de către administratorul „Avia Invest” SRL, agentul economic a refuzat prezentarea informațiilor solicitate, fapt ce generează „impedimente în realizarea atribuțiilor funcționale ale AAC în calitatea sa de organ de control în domeniul aviației civile”.

„Din cele enunțate mai sus rezultă că acțiunile „Avia Invest” SRL, precum și ale administratorului urmează a fi examinate prin prisma art.349 alin.(1) Cod contravențional „Împiedicarea activității legitime a funcționarului public”, componență atribuită potrivit art. 400 alin.(1) Cod contravențional, poliției. Ca urmare a comportamentului abordat de „Avia Invest” SRL, AAC a depus o sesizare pe acest caz la Inspectoratul de Poliție Botanica, în vederea inițierii unui proces contravențional în privința „Avia Invest” SRL și administratorului societății menționate Boris Salov pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 349 alin.(1) Cod contravențional”, transmitea AAC.

Duminică, 29 martie, „Avia Invest” și-a exprimat „nedumerirea” în legătură cu solicitarea venită din partea AAC „în contextul în care mărimea şi metoda de calcul a tarifelor aeroportuare au fost aprobate tocmai prin ordinul AAC a Republicii Moldova încă din anul 2007”.

„Din momentul înfiinţării Aeroportului Internaţional Chişinău în 1995 şi până în prezent, toate taxele aeroportuare au fost instituite de autorităţile statului şi anume Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile, iar ulterior de către succesorul ei Autoritatea Aeronautică Civilă. Metodologia de calcul a tarifelor aeroportului nu a fost niciodată stabilită de concesionarul aeroportului. „Avia Invest” nu a modificat mărimea tarifelor şi a altor plăţi aeroportuare, fiind în vigoare cele percepute până la semnarea contractului de concesiune în 2013. Mai mult decât atât, „Avia Invest” a elaborat şi a reuşit să implementeze cu succes o politică de atragere a companiilor aeriene, prin care a acordat reduceri substanţiale de la mărimea tarifelor existente în vederea diversificării destinaţiilor de zbor”, menționează compania într-un comunicat de presă publicat ieri.

Totodată, referitor la sesizarea făcută de AAC la poliţie, administraţia „Avia Invest” a notat că este „încrezătoare în compentenţa instituţiilor abilitate de a-şi face munca în conformitate cu prevederile legale”.