Principală  —  Ştiri  —  Social   —   7 aprilie 2009: șase ani…

7 aprilie 2009: șase ani de ignoranță și dezamăgiri

Astăzi, se împlinesc șase ani de la tragicul 7 aprilie, când oamenii au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a se răscula împotriva rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din R. Moldova, desfășurate pe data de 5 aprilie 2009, care au atribuit aprope 50% din voturi Partidului Comuniștilor.

apartament 037Aici găsiți retrospectiva evenimentelor care s-au întâmplat pe data de 7 aprilie 2009:
– Sute de tineri vin în torente de pe Bd. Ştefan cel Mare, strada Puşkin, str 31 August spre Bănulescu-Bodoni. Ei protestează împotriva fraudelor electorale. Transportul circulă deja cu dificultate.
– În Piața Marii Adunări Naționale se aud împușcături. Poliţia nu vrea să explice ziariştilor unde se împuşcă.
– În urma altercaţiilor de la Preşedinţie, deţinutul politic Andrei Ivanţoc a fost grav rănit, iar soţia acestuia, Eudochia, a fost bruscată de poliţişti, fiind aruncată la câţiva metri din locul în care era. „Chiar dacă am fost lovit în cap, chiar dacă mi-au frânt mâinile şi mi-au smuls verigheta de pe inelar, mă bucur tare mult că lumea se trezeşte. Parcă suntem în anul 1991”, ne-a spus Andrei Ivanţoc.
– Protestele continuă, în pofida faptului că Procuratura Generală şi MAI le-au calificat ilegale.
– La ora 18:20, în scuarul din spatele Guvernului R. Moldova, reporterii Ziarului de Gardă au fost intimidaţi de către reprezentanţii forţelor de ordine. Reporterii au observat pe treptele Palatului Naţional un grup de persoane îmbrăcate în negru au trântit la pământ câţiva tineri, i-au lovit şi i-au dus cu forţa în spatele Palatului. Reporterii noştri au urmat aceste persoane și au fost agresaţi de persoane în negru şi de altele în uniforme poliţieneşti, cu ameninţări că le vor distruge camerele. Reporterilor le-au fost răsucite mâinile, au fost lovite camerele foto.
– Niciun cetăţean nu mai poate merge cu siguranţă pe stradă, fără riscul de a fi agresat pe persoane anonime îmbrăcate în negru.
– În noaptea de 7 spre 8 aprilie la Spitalul Salvării a fost adusă o persoană decedată de către o maşină privată. Alţi decedaţi nu au fost înregistraţi. Potrivit lui Liviu Vovc, şeful Staţiei municipale de urgenţă, în noaptea din 7 spre 8 aprilie o maşină privată de tip „Niva” a adus un cadavru în portbagaj şi a declarat că e cineva de la proteste. „Persoanele care au adus acest cadavru au zis că îl aduc din centru şi că acolo li s-a pus cadavrul în portbagaj şi li s-a spus să îl aducă la noi”, a spus Vovc. Potrivit lui, cadavrul a fost luat imediat de către reprezentanţii poliţiei pentru cercetări.

Deși au trecut șase ani de la protestele de pe 7 aprilie 2009, oamenii continuă să fie dezamăgiți de guvernare și situația politică, economică și socială din țară.