Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Expert: De ce votul…

(video) Expert: De ce votul uninominal este o idee proastă pentru Europa de Est

Expertul Sorin Ioniţă  vorbește despre poveste unui eşec previzibil: introducerea votului mix (predominant uninominal) în România în 2008. În același video, Ioniță explică cum totuși, România a revenit la sistemul proporţional în 2016. 

Astfel, Ioniță face referire la efetul de migrație politică cauzat de introducerea sistemului uninominal, de mituire și daruri electorale. „Cel mai important eșec al reformei electorale este că nu a schimbat deloc în bine clasa politică. Aceleași partide au avut prevalență în alegeri, aceleași partide au intrat în Parlament, ba chiar am avut impresia că în acest timp s-a întărit controlul baronilor locali”, spune Ioniță.

 

Sursa: expertforum.ro

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal a fost înregistrat în Parlament la 14 martie curent cu titlu de iniţiativă legislativă semnată de toţi cei 34 de deputaţi democraţi. Deşi documentul a fost făcut public abia marţi, 14 martie 2017, Partidul Democrat lansase o amplă campanie de promovare a votului uninominal cu o săptămână în urmă, atât în media, cât şi în stradă, prin intermediul spoturilor la TV, a pliantelor informative şi panourilor publicitare amplasate pe întreg teritoriul ţării. Mai mult, în campania de promovare au fost implicaţi şi demnitari şi mulţi funcţionari publici. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, şi ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, care nu sunt membri PDM, au fost surprinşi în timp ce promovau iniţiativa PDM în cadrul vizitelor de lucru la Criuleni şi Ungheni.